AZ Maria Middelares in Gent krijgt zelfrijdende bus

Het AZ Maria Middelares in Gent krijgt een zelfrijdend busje, zonder chauffeur dus. De bus, die de naam Olli kreeg, zal patiënten, bezoekers en medewerkers van de tramhalte naar de ingang van het ziekenhuis brengen. Het busje is uitgerust met een 360° camera waardoor het busje precies weet waar en wanneer hij moet stoppen.

AZ Maria Middelares heeft na een tijdje zoeken een bus gevonden om patiënten, bezoekers en medewerkers van de tramhalte naar de ingang van het ziekenhuis te vervoeren. Ze zochten al lang een manier om hun dienstverlening uit te breiden. Nu rijden er enkel pendelbussen op weekdagen tussen 7.30 en 17.30 uur. Olli zal elke dag en in het weekend rijden tussen 7  en 21 uur.

Sensoren

“Wij stimuleren het openbaar vervoer voor onze patiënten en bezoekers”, vertelt Catherine Zenner van het ziekenhuis. “Maar de tramhalte ligt op 600 meter van de ingang van het ziekenhuis. We zijn blij dat we vanaf januari Olli kunnen inzetten voor dit traject. Olli is een elektrisch busje dat zonder bestuurder rijdt. Het heeft een 360° graden camera. Daardoor kan hij perfect inschatten wanneer hij moet stoppen of afremmen. Olli kan het allemaal!”

Vertrouwen

“We zijn 100 procent zeker van de veiligheid van het busje”, gaat Catherine Zenner verder. “Maar we gaan in het begin wel iemand laten meerijden om mensen vertrouwd te maken met het busje. Het is natuurlijk vreemd om een bus zonder chauffeur te zien. We gaan ervoor, maar mensen moeten er natuurlijk wel vertrouwen in hebben.”

Olli komt uit Amerika en rijdt al op verschillende plaatsen in de wereld succesvol rond en vanaf januari 2020 doet hij dat dus ook bij AZ Maria Middelares.

Meest gelezen