Wat als de personages in Suske en Wiske mensen van vlees en bloed waren? Maak kennis met "Suster en Wiebke"

Zaterdag verschijnt een nieuw album van "Suster en Wiebke" (u leest het goed). "Suster en Wiebke" is een parodie van Bruggeling Tom Bouden op "Suske en Wiske". Het uitgangspunt is: wat als de figuren uit de albums van Willy Vandersteen mensen waren van vlees en bloed?

Zaterdag verschijnt bij Borgerhoff & Lamberigts "Het dertigersdipje", een parodie van de Brugse striptekenaar Tom Bouden op de albums van Suske en Wiske. In de albums van Bouden heten de twee stripfiguren Suster en Wiebke. Hun tante heet Sibilla en dan zijn er nog Lambert en Jeroen.

Tom Bouden publiceerde al eens een album van Suster en Wiebke, 25 jaar geleden. "Het idee toen was om een verhaal uit te werken met de personages van Vandersteen, maar alsof het mensen van vlees en bloed zijn". Die lijn trekt hij nu door. En dus zijn de personages ook een stuk ouder geworden ondertussen. "Wiebke is een moeder van drie en kampt met het overlijden van haar echtgenoot", vertelt Bouden. "Suster heeft het er moeilijk mee dat hij dertig geworden is en doet iets doms waarmee hij zijn relatie op het spel zet." 

(Lees verder onder de foto) 

De personages in Boudens nieuwe album staan verder af van de oorspronkelijke Suske & Wiske dan in het oorspronkelijke stripboek dat hij maakte. "Ze zijn twintig jaar ouder, terwijl het in de albums van Vandersteen nog kinderen zijn. Maar er zitten nog altijd heel wat verwijzingen in naar de originele Suske en Wiske: in de dialogen refereren ze aan bepaalde avonturen, op de achtergrond zie je subtiele knipogen en hier en daar duiken er bijvoorbeeld ook winkeltjes op die vernoemd zijn naar albums. En natuurlijk zijn er ook de personages zelf, die sterk lijken op die van Vandersteen." 

Flikkerzicht 

Tom Bouden raakte begin jaren negentig bekend met zijn verhalen rond Max en Sven en "Flikkerzicht", een reeks albums waarin de strips werden gebundeld die hij maakte voor het LGBT-magazine ZIZO. Hij schreef ook scenario's voor de stripreeksen "En daarmee Basta" en "W817", gebaseerd op de gelijknamige televisieprogramma's. Daarnaast werkt hij al jarenlang als assistent voor Hec Leemans die de populaire strip "FC De Kampioenen" maakt.  

Meest gelezen