Videospeler inladen...

Mocht minderheidsregering Reynders naar Europa sturen? Premier geeft uitleg in parlement: "Het was dringend"

Premier Charles Michel (MR) heeft in een commissie uitgelegd waarom het federale parlement niet bijeen werd geroepen over de voordracht van een Belgische Eurocommissaris. Zaterdag maakte de premier bekend dat partijgenoot Didier Reynders (MR) de kandidaat is om voor België in de Europese Commissie te zitten. Daarop kwam kritiek, omdat de regering van Michel na de verkiezingen maar een kwart van de zitjes in het parlement bekleedt. Maar België moest snel een beslissing maken, zo verdedigt de premier zijn keuze.

Om verschillende redenen komt er kritiek op de voordracht van vicepremier Didier Reynders (MR) als Belgisch lid van de Europese Commissie. De regering in lopende zaken bekleedt maar 38 van de 150 zetels in het federaal parlement, en had volgens veel partijen eerst een meerderheid van de parlementsleden moeten overtuigen.

"Zweem van belangenvermening"

Dat de premier dat naliet, "spreekt van weinig democratisch fatsoen", zei N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt in een commissie waar premier Charles Michel (MR) aan de tand werd gevoeld. "Een gemiste kans", zegt Van Bossuyt, "waardoor er nu een zweem van belangenvermenging en achterkamerpolitiek rond de voordracht hangt."

Als er hier een debat was geweest om een kandidaat aan te duiden, weten we hoe dat zou zijn uitgedraaid

Premier Charles Michel (MR)

Volgens Michel moest er snel een knoop worden doorgehakt. Pas op 19 juli heeft de regering een brief van de Europese Commissie gekregen met de vraag om een kandidaat voor te dragen, klinkt het. "En als er hier (in het parlement, red.) een debat was geweest om een kandidaat aan te duiden, weten we hoe dat zou zijn uitgedraaid. Dan was het waarschijnlijk onmogelijk geweest om de deadline van 26 augustus te respecteren."

De premier benadrukte dat hij in de aanloop van de beslissing wel "informele contacten" had met "alle democratische partijen". Lees: iedereen behalve Vlaams Belang en PVDA. "Maar hoe beslist u wie democratisch verkozen is?", wierp Barbara Pas van Vlaams Belang tegen. Haar partij had net als de N-VA graag een Vlaming naar Europa gestuurd, om bijvoorbeeld de Vlaamse belangen te verdedigen in het brexitdebat. Volgens Michel zal Reynders in de Commissie echter niet het belang "van België of een politieke partij" verdedigen, maar dat van "alle Europeanen".

Michel maakte terloops ook duidelijk dat hij contact had met N-VA-voorzitter Bart De Wever over de voordracht, iets wat eerder door de fractieleider van N-VA Peter De Roover werd betwist. Kamerlid voor Groen Wouter De Vriendt zei dan weer dat zijn voorzitster, Meyrem Almaci, enkel de beslissing meegedeeld kreeg, en dus niet echt werd geconsulteerd. 

Liekens (Open VLD): "Reynders is net excuustruus "

Dat België een man voordraagt, net nu de Commissie een gelijke verdeling man-vrouw nastreeft, stuit ook velen tegen de borst. Opvallend, Goedele Liekens (Open VLD) nam het op voor die beslissing: "Hij zal ook wel opkomen voor de vrouwenrechten", zei Liekens. "Van de vijf voorgedragen Eurocommissarissen in de blauwe fractie, zijn er vier momenteel een vrouw", weet Liekens. Ze noemde Reynders daarom dan ook de "excuustruus" van de Europese liberalen.

Hij zal ook wel opkomen voor de vrouwenrechten

Goedele Liekens, Kamerlid voor Open VLD

Volgens de premier was het geoorloofd om (enkel) een man voor te dragen. "Vorige keer hebben we met Marianne Thyssen (huidig Europees commissaris voor CD&V, red.) een vrouw gestuurd", zei Michel. En er zijn volgens de premier maar "2 van de 27 landen" die zowel een mannelijke als een vrouwelijke kandidaat hebben voorgesteld. 

Commissie Vijgen na Pasen

Uiteindelijk wilde enkel de uiterst linkse PVDA stemmen over de beslissing om Reynders voor te dragen. De commissie werd door Barbara Pas dan ook de commissie "Vijgen na Pasen" gedoopt. De enige uitkomst is dat het parlement in de toekomst wél gehoord wil worden over de keuze voor een Belgische Eurocommissaris.

Afspraak over vijf jaar, want doordat de Europese en de federale verkiezingen samenvallen, moet de Europese Commissaris telkens gekozen worden door een onstlagnemende federale regering. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen