Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Congolese president Tshisekedi volgende maand op officieel bezoek in België

De Congolese president Félix Tshisekedi brengt vanaf dinsdag 17 september een officieel bezoek aan België. Dat heeft Buitenlandse Zaken bevestigd. Ontslagnemend premier Charles Michel zal Tshisekedi officieel ontvangen. Die zal ook een vergadering met de regering bijwonen. Nadien zal koning Filip Tshisekedi ontvangen op het Koninklijk Paleis. 

 

"Het officiële bezoek bevestigt de hernieuwing van de nauwe relatie tussen de Democratische Republiek Congo en België en biedt tevens de kans de bilaterale samenwerking uit te breiden en te intensifiëren", meldt Buitenlandse Zaken. 

Het is van 2007 geleden dat een Congolees president een officieel bezoek bracht aan België. De relaties tussen Brussel en Kinshasa zijn de voorbije jaren door zwaar weer gegaan. Als reactie op het gewelddadig neerslaan van protesten in Congo schortte ons land eind 2017 een deel van de ontwikkelingssamenwerking op. Daarop sloot de Congolese regering het Belgische consulaat-generaal in Lubumbashi en het Schengenhuis in Kinshasa, een soort Europees consulaat dat door België beheerd werd. Kinshasa verminderde ook het aantal vluchten tussen Brussel en Kinshasa van zeven naar vier per week.

Onder Tshisekedi, die eerder dit jaar Joseph Kabila is opgevolgd, zijn die maatregelen teruggedraaid en zijn de diplomatieke relaties tussen België en Congo genormaliseerd.

Félix Tshisekedi is de zoon van de legendarische oppositieleider Etienne Tshisekedi. Begin dit jaar is hij door de kiescommissie uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van eind vorig jaar.

Meest gelezen