Het stadhuis van Bourg-en-Bresse (archieffoto).

Franse stad krijgt boete omdat te veel vrouwen in het bestuur zitten

Eerst dacht Jean-François Debat, de burgemeester van Bourg-en-Bresse, dat het een flauwe grap was. Op 29 juli viel er namelijk een envelop in de bus van het stadhuis. In die envelop zaten een brief en een overschrijvingsformulier van 90.000 euro. Omdat er in Bourg-en-Bresse te weinig ... mannen in het stadsbestuur zitten. Was getekend: de prefect van het departement Ain.  Een maand later weet de burgemeester dat er geen weg terug is.  De stad zal en moet betalen.

"De wet is de wet". Daarop kwam, kort samengevat, het beleefde antwoord neer van de prefect van het departement Ain, waarvan Bourg-en-Bresse met zijn 40.000 inwoners deel uitmaakt.  De Franse wet is inderdaad heel duidelijk. Bij de verdeling van publieke functies wordt naar pariteit gestreefd.  Evenveel mannen als vrouwen dus.  Er is een marge, maar die is beperkt tot de verhouding 60/40 procent.  Met andere woorden van tien overheidsfuncties moeten er minstens vier naar vrouwen gaan.  Of... naar mannen.

En daar knelt het schoentje van de stad die vooral bekend staat als de plaats waar de kwalitatief hoog aangeschreven Bresse-kip vandaan komt. Er zijn haantjes te veel, maar mannelijke bestuurders te weinig. Sinds de "pariteitswet" van kracht werd, kwamen er vier vrouwen in het bestuur en slechts één man.  Op wetsovertredingen staan boetes.  Het gevolg voor Bourg-en-Bresse is dat de stadskas 90.000 euro lichter wordt.

Meest gelezen