Extra stuk Keigatbos in Ursel en Zomergem gaat zondag voor iedereen open

Vanaf zondag kan iedereen in het nieuwe stuk van het Keigatbos. Het gaat om een gebied van 9 hectaren dat Natuurpunt een tijd geleden kocht van het Gentse OCMW en tot nu gesloten bleef.

Toen Natuurpunt Zomergem de negen hectaren bos van het Gentse OCMW kocht, hoorde er de verplichting bij om het bos ook open te stellen voor het publiek. Met elf mensen van Natuurpunt werkten ze naar de deadline van 1 september, en die hebben ze gehaald.

Zondag wordt het bos ingewandeld. In de voormiddag is er een gegidste wandeling van 7,6 kilometer. In de namiddag zijn er kortere wandelingen met uitleg over de historiek, de beplanting en het beheer van het nieuw stuk Keigatbos.

Dat nieuwe stuk is anders dan de rest zegt Nikolaj Vanvyve van Natuurpunt: "Je zou de dreven van het Keigatbos kunnen gebruiken, maar die zijn redelijk breed. In dit nieuwe stuk loop je op kleinere paden midden in het bos, tussen de bomen. De natuur is dan heel dichtbij en dat geeft een heel andere beleving. Dat vonden wij heel belangrijk."

Lees verder onder de foto

mensen van Natuurpunt aan het nieuw stuk Keigatbos

Het Keigatbos ligt op de grens tussen Ursel (bij Aalter) en Oostwinkel (bij Lievegem). Het gaat om een boscomplex van zowat 80 hectaren. Eén van de kleine natuurgebieden in het bos heeft de naam 'het Keigat'.

Natuurpunt beschouwt het grote Keigatbosgebied als een uitloper van het Drongengoedgebied. Het verschilt wel heel erg van de rest omdat het een eigen karakter heeft met schitterende dreven en grote loofbomen. Je kan het Keigatbos binnenwandelen aan het veldkruis in de Veldkruisstraat in Ursel. Dat is een centraal punt in het Keigatbos, en herkenbaar als het vroegere boerenparlement. 

Meest gelezen