"Ik moest enkel in een maatpak rondlopen. Je had er ook een geit in kunnen steken"

Richard Gere was al een wereldster, dankzij onder meer "American gigolo" en "An officer and a gentleman", toen hij zich in 1990 van zijn aantrekkelijkste kant liet zien in de romantische komedie "Pretty woman". Opnieuw veroverde hij - dit keer strak in maatpak - de harten van vrouwen wereldwijd. Ook al had het niet veel gescheeld of Gere had de rol van zakenman Edward Lewis niet aanvaard, omdat alleen maar droomprins zijn hem toch te weinig uitdagend leek. Maar dankzij zijn tegenspeelster, Julia Roberts, konden filmkijkers genieten van de man die later zelfs tot "Sexiest man alive" werd gebombardeerd. Richard Gere wordt vandaag 70.

"Pretty woman" was een van de grootste kassuccessen van 1990, inclusief een aantal onvergetelijke scènes, zoals die waarin Edward een halsketting aan Vivian Ward (rol van Roberts) schenkt en dan plots het doosje dichtklapt of die waar Edward en Vivian de liefde op een piano bedrijven. Voor zijn rol van Edward werd Gere genomineerd voor een Golden Globe Award. Al was hij aanvankelijk dus niet erg enthousiast over die rol.

Persweb

Richard Gere: "Je kon niet zeggen dat er een rol was om te spelen. Er was helemaal niets. Het grappige was dat er enkel een maatpak was. Je had er een geit in kunnen steken, die voor de camera gezet hebben en het zou nog gewerkt hebben. Ik begreep niets van die rol die me gevraagd werd te spelen." (Today, maart 2015)

"Regisseur Garry Marshall had in New York een ontmoeting tussen Julia en mij geregeld. Toen Julia in mijn kantoor binnenwandelde, viel me onmiddellijk op hoe buitengewoon ze was. Het leek alsof er een lichtbal naar boven steeg zodat de zon volop op haar kon schijnen. Alsof ze van binnenuit verlicht werd. Ze is ronduit ongelooflijk." (The Jonathan Ross Show, maart 2016)

"We leerden elkaar geleidelijk beter kennen, gedroegen ons flirterig. We waren supervriendelijk voor elkaar. Dan belde Garry me op en vroeg me hoe het allemaal verliep. Julia duwde een post-it voor mijn neus met de boodschap: "Zeg alstublieft ja." Ik vond dat zo lief dat ik maar 'ja' heb gezegd." (Today)

"Er zal altijd een band zijn tussen Julia en mezelf. Het samen maken van die film is alvast een ervaring die we nooit zullen vergeten. Met dank aan de regisseur die zijn hart, zijn ziel en zijn gevoelens in de film gestoken heeft." (The Guardian, juni 2017)

Persweb

"Mijn favoriete scène? Eigenlijk iedere scène waarin Julia aan het rondstappen was. Daar genoten we allemaal van. In die outfit en met die benen." (Today)

"Dat succes voor "Pretty woman" kon niemand op voorhand voorspellen. Je kan dat niet programmeren, want dan zou de film al duizenden keren geïmiteerd zijn. Maar de film toen had iets magisch. Zij, ik, het verhaal, de inbreng van de regisseur. Het is gewoon gebeurd." (Huffington Post, september 2015)

"Velen denken dat zo’n film maken vooral plezant is, dat het allemaal vanzelf gaat. Zo van: iemand heeft een script geschreven en dat spelen we eventjes na. Nochtans waren we steeds opnieuw bezig om dingen te veranderen, zaken toe te voegen, scènes op een andere manier op te nemen. Er moest hard gewerkt worden om de film zo lichtvoetig te maken als hij geworden is, terwijl hij tegelijkertijd toch ook een zekere ernst met zich meedroeg. Weet ook dat de rollen die het makkelijkst lijken eigenlijk het moeilijkst zijn om te spelen." (Variety, april 2017)

"Ik zit nu in de fase van mijn leven dat ik op filmevenementen ‘lifetime achievement awards’ uitgereikt krijg. Dat voelt wel wat vreemd aan, ook al is het een eer er eentje te ontvangen. Thanks, but no thanks. Tijdens zo’n festival in Tsjechië vernam ik dat ze "Pretty woman" in de openlucht vertoonden op een plaats waar een paar duizend mensen konden komen kijken. Zo had men mij vooraf verteld. Men vroeg of ik me daar even wilde tonen, vooraleer de film rond 23u zou starten. Toen ik daar aankwam bleken er 7.000 kijklustigen te zijn voor die film, van wie de meesten dan nog eens jonger dan 25 waren. Die film heeft dus een veel grotere impact dan wat wij er, toen we de film maakten, ooit van verwacht hadden." (Huffington Post)

2019 Invision

Na "Pretty woman" schitterde Gere nog in films als "Red corner", "Runaway bride" (opnieuw naast Julia Roberts), "Chicago" (wat hem een Golden Globe voor beste acteur opleverde), "Arbitrage" (waarvoor hij opnieuw genomineerd werd voor een Golden Globe) en onlangs nog in de BBC-serie "MotherFatherSon". Hij is getrouwd met Alejandra Silva, Geres 3e huwelijk, en heeft 2 kinderen.  Vandaag mag hij dus 70 kaarsjes uitblazen.

Meest gelezen