"Katuit" maakt Dendermonde warm voor Ros Beiaardommegang

Gisteravond zijn de reuzen door Dendermonde getrokken tijdens de zogenoemde Katuit. Die was dit jaar een soort generale repetitie voor de Ros Beiaardommegang. “Het was fantastisch, het wordt moeilijk om dit te overtreffen tijdens de Ros Beiaardommegang!”

De Dendermondse reuzen Indiaan, Mars en Goliath zijn gisteravond tijdens de Katuit door de straten van Dendermonde getrokken. De Katuit was dit jaar een soort van generale repetitie voor de Ros Beiaardommegang.

Het Ros Beiaard is een groot houten paard dat om de tien jaar door de straten trekt. Het is een echte traditie, maar omdat de Dendermondenaren geen tien jaar kunnen wachten op spektakel vindt elk jaar de reuzenommegang plaats.

Samenhorigheid

“Het was machtig. Ik vraag me af hoe ze dit gaan overtreffen tijdens de Ros Beiaardommegang”, klinkt het bij het publiek. “Wij zijn van Lokeren”, zegt iemand anders, “en wij komen ieder jaar naar de Katuit. Het is fantastisch om samen te zingen.”

“Dit is een ongelofelijke repetitie”, vertelt burgemeester Piet Buyse. “De hele stad is zich al een aantal weken aan het opwarmen. Deze ommegang zat dan ook vol met knipogen naar het Ros Beiaard. Maar de hoofdrolspelers van de Katuit zijn nog steeds onze gildereuzen. Alle mensen gingen uit de bol, echt tof.”

Maanden voorbereiding

Voor regisseur Patrick Segers was de Katuit het eindpunt van maanden hard werken: “Je spreekt maanden op voorhand met iedereen allerlei dingen af. Op een bepaald moment moet je dat loslaten. Dan moet je vertrouwen hebben dat iedereen zijn taak doet en dan kan je als regisseur niet veel meer doen behalve hopen dat alles goed lukt.”

Meest gelezen