Video player inladen...

Islamitische school in Genk krijgt geen tijdelijke erkenning, leerlingen melden zich bij andere school

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft het islamitische Selam College in Genk geen tijdelijke erkenning omdat de school de rechten van de mens en het kind niet voldoende respecteert. Het schoolbestuur heeft beslist voorlopig niet van start te gaan. Een tiental leerlingen heeft zich intussen bij een andere school in Genk aangemeld.

De oprichting van het islamitische Selam College in Genk heeft het afgelopen jaar heel wat stof doen opwaaien.  Maar de school zal nu dus geen erkenning krijgen van de Vlaamse overheid. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Crevits vandaag beslist. 

"Om een erkenning te krijgen, moeten nieuwe scholen aan zes voorwaarden voldoen", legt de minister uit. Daaraan is kennelijk niet voldaan, zo blijkt nadat de onderwijsinspectie deze week is langsgegaan in de voormalige Syntra-gebouwen in Genk. 

Rechten

Om erkend te worden, moeten scholen onder andere de Belgische grondwet en alle internationale verdragen respecteren, vervolgt minister Crevits, "in het bijzonder de Rechten van de Mens en het Kind".

"En het verslag van de onderwijsinspectie geeft aan dat de aanvraag van het college niet voldoet aan die laatste voorwaarde. Onze inspectie is tot die conclusie gekomen op basis van een advies dat ze ingewonnen heeft bij de Staatsveiligheid", besluit de minister. 

Bekijk hieronder de uitleg van minister Crevits uit "Het Journaal" en lees eronder verder:

Video player inladen...

Onduidelijkheid

Het schoolbestuur van het Selam College heeft intussen beslist voorlopig niet van start te gaan.  Verschillende leerlingen die naar de school zouden gaan, hebben al andere scholen gecontacteerd. Bij het Atlas College in Genk bijvoorbeeld, hebben zich een tiental leerlingen gemeld, aldus schooldirecteur Christel Schepers.

Ouders zeggen dat ze telefoon hebben gekregen van het Selam College, met de boodschap dat de school niet zal opstarten.

Christel Schepers, directeur van het Atlas College in Genk

Burgemeester Wim Dries (CD&V) laat van zijn kant weten dat leerlingen die nog op zoek zijn naar een andere school, terecht kunnen in de Genkse scholen waar nog plaats is.

Doordat het Selam college geen erkening krijgt, zit de school in een lastig parket: ze mag geen diploma's uitreiken en krijgt geen subsidies. De school zou maandag in principe open kunnen gaan, zonder subsidies, maar dat zal ze dus niet doen. Wel bekijkt het bestuur welke stappen nog kunnen worden genomen.

Kritiek

Het was voormalig staatssecretaris en Genks gemeenteraadslid Zuhal Demir (N-VA) die aan de alarmbel trok over de mogelijke komst van de islamitische school. 

In mei vroeg Demir om een onderzoek door de Staatsveiligheid naar de organisatie die achter de school zit: de Islamitische Federatie van België (IBF). Dat is een vzw die banden zou hebben met de Turkse conservatieve beweging Milli Görüs. De vzw heeft al scholen in Charleroi en Schaarbeek, maar vooralsnog niet in Vlaanderen.

Nu de school geen erkenning krijgt, reageert Kamerlid Demir tevreden. Op Twitter dankt ze "iedereen die verantwoordelijkheid opnam in dit dossier". 

Demir roept de ouders die hun kinderen al hadden ingeschreven bij het Selam College op hun dochter of zoon "zo snel mogelijk bij een andere, erkende onderwijsinstelling in te schrijven zodat ook zij hun kansen kunnen krijgen op kwaliteitsvol onderwijs". Het is niet geweten hoeveel leerlingen waren ingeschreven bij de nieuwe school.

Bekijk een uitgebreide reactie van Zuhal Demir:

Video player inladen...

Wat is Millî Görüş?

Millî Görüş is een conservatief-islamitische organisatie in Europa die sterke banden met Turkije heeft. De organisatie is naar eigen zeggen gericht op de integratie, emancipatie en participatie van haar leden in de samenleving geïnspireerd door de islam.

De naam "Millî Görüş" betekent "nationale visie". De organisatie inspireert zich op het gedachtegoed van de conservatief-islamitische Turkse oud-premier Necmettin Erbakan. Die is in 1997 afgezet door het Turkse leger. Later is hij door het Turkse grondwettelijk hof uitgesloten uit het politieke leven, omdat hij de scheiding van godsdienst en staat niet respecteerde.

Meest gelezen