Antwerpen kapt tientallen bomen die droge zomers niet hebben overleefd

In Antwerpen moeten tientallen bomen gekapt worden die de hitte van de voorbije twee zomers niet overleefd hebben. Dat heeft onder andere te maken met het grondwaterpeil dat overal extreem laag staat, maar ook omdat niet alle nieuwe bomen extra water krijgen.

Geen water

"De jonge bomen die de groendienst van de stad zelf aanplant, krijgen de eerste twee jaar water", vertelt districtsschepen voor parken en groendiensten Tom Van den Borne (Groen). "Er zijn ook projecten met nieuwe bomen die door externen gedaan worden, en daar merken we dat er vaak geen water gegeven wordt. Daar zie je dat de bomen dan soms maar een jaar meegaan omdat de droogte er heel erg inhakt. Aan de Noordersingel, de Slachthuislaan en de IJzerlaan is het echt een slagveld op dit moment."

Inventaris

De stad maakt tegen eind september een inventaris van de dode bomen, ook van de oudere exemplaren, maar het is nu al duidelijk dat het om vele tientallen gaat. "Er waren bomen die de vorige droge, hete zomer nipt hadden overleefd, maar deze zomer was er te veel aan", zegt Van den Borne.

Bij de oudere bomen is er niet altijd een exacte oorzaak aan te wijzen, maar het valt op dat er na de droge periodes meer bomen sneuvelen. In het stadspark bijvoorbeeld, zijn er nu een stuk of tien grote bomen die gekapt zullen worden.

Oplossing

"Bij jonge bomen zou er sowieso water gegeven moeten worden de eerste jaren", zegt Van den Borne. "We merken echt dat daarmee wel een groot verschil kan gemaakt worden, maar zelfs dan zijn er nog jonge boompjes gesneuveld deze zomer. We zouden ook eens moeten bekijken of er andere boomsoorten aangeplant kunnen worden die beter tegen de droogte bestand zijn" Ook het lage grondwaterpeil is een belangrijke boosdoener, en dat is er niet alleen door de droogte, maar ook door de vele bouwwerven in de stad.

Meest gelezen