Noodschool in Gent op het allerlaatste nippertje klaar

In Gent is het oude stadslabo in allerijl verbouwd tot een noodschool voor de leerlingen van basisschool De Triangel en kinderdagverblijf 't Sleepken. De werken zijn net op tijd klaar voor het nieuwe schooljaar. De oude locatie kreeg een vernietigend rapport van de brandweer en moest dicht. De stad investeerde 1 miljoen euro in de verbouwingen. Gent benadrukt dat de investering geen verloren geld is.

Het oude stadslabo is de nieuwe locatie voor basisschool De Triangel en kinderdagverblijf 't Sleepken in Gent. Ze zullen er twee jaar blijven. De stad liet er de voorbije vier maanden een spoedverbouwing uitvoeren voor ongeveer 1 miljoen euro. Dat was nodig omdat de vorige locatie, in de Sleepstraat, na een vernietigend rapport van de brandweer in april dicht moest. Een deel van de kinderopvang kon er nog blijven tot de zomervakantie. De basisschool werd geëvacueerd en ondergebracht in lokalen van het stadslabo. Het ging om een noodoplossing, want het gebouw leende zich niet helemaal om er les te geven. Er moest dus verbouwd worden, zeker ook om alle diensten samen op één locatie te krijgen. 

Veel oude elementen hergebruikt 

In het oude stadslabo zaten verschillende diensten van de stad, die moesten verhuizen om plaats te maken voor de kinderen. De gebouwen zijn aangepakt om grote leslokalen te maken. Een deel van wat er nog stond, is ook hergebruikt. Enkele labotafels werden gerecupereerd in de klassen en ook de oude labobibliotheek zit nu vol kinderboeken. Toch moest er nog heel wat aangekocht worden om het gebouw helemaal klaar te maken. Een fikse investering, zeker omdat de stad te kennen geeft dat het gebouw maar twee jaar gebruikt zal worden als school. 

Bib stadslabo

Alles is verplaatsbaar

"Er is een financiële inspanning gebeurd om de werken te kunnen uitvoeren, maar er is écht goed over nagedacht zodat de investering ook op lange termijn nut heeft. Zo zijn heel wat zaken verplaatsbaar en kunnen ze dus later op andere plekken nog gebruikt worden: het schoolmateriaal, de banken, de verzorgingstafels van het kinderdagverblijf... We hebben bewust ook gekozen voor een mobiele keuken en mobiel sanitair", benadrukt schepen Annelies Storms (SP.A). 

Interieur

Wat met het oude gebouw? 

Het oude gebouw in de Sleepstraat staat nu helemaal leeg. De stad wil nu onderzoeken of het de komende twee jaar gerenoveerd kan worden. Het gebouw is in erg slechte staat, volgens sommigen heeft de stad het niet goed onderhouden. Als een renovatie niet lukt moet de stad naar een andere oplossing zoeken. Het is niet de bedoeling dat het stadslabo ook op lange termijn een school blijft. "Binnen de stad zijn er nog heel wat plannen met het gebouw, het is een tijdelijke oplossing.", zegt Storms nog. 

Meest gelezen