Pieter Timmermans (VBO): "Doorstartregering vormen als N-VA en PS niet willen samenwerken"

Als de N-VA en de PS binnen dit en een maand niet aan het onderhandelen zijn over een nieuwe regering, kan er maar beter een doorstartregering gevormd worden. Dat zegt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). "Ons land kan in oktober, november en december niet onbestuurd blijven", zegt Pieter Timmermans van het VBO.

Meer dan drie maanden na de verkiezingen is er nog geen zicht op een nieuwe federale regering. Van echte onderhandelingen is zelfs nog geen sprake. Als je weet wat er allemaal op ons afkomt, is dat geen opbeurende gedachte, stelt het Verbond van Belgische Ondernemingen.

"Een aantal externe factoren dwingen ons tot pragmatisme en spoed", vindt het VBO, zoals "een harde brexit, de internationale handelsoorlog, de Italiaanse begrotingspolitiek en de recessie in Duitsland". "In deze omstandigheden moet ons land meer dan ooit bestuurd worden."

Het VBO vraagt de politieke partijen dan ook om zo snel mogelijk een federale regering te vormen, met name de N-VA en de PS, die "de motor van een nieuwe regering" moeten vormen. Beide zullen volgens het VBO wel water bij de wijn moeten doen.

Als er niets beweegt, moet er een plan B zijn

Pieter Timmermans (VBO)

Maar als de N-VA en de PS niet willen samenwerken, moeten ze dat zo snel mogelijk openlijk uitspreken, vindt het VBO. Want dan moeten er andere formules gezocht worden. "Als er niets beweegt, is er nood aan een plan B", zegt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans in "De ochtend" op Radio 1. "Stel dat er eind september nog geen oplossing is, dan kan ons land in de maanden oktober, november, december niet onbestuurd blijven."

Dat plan B zou kunnen zijn dat de regering in lopende zaken extra bevoegdheden krijgt, in samenspraak met het parlement. Of er zou een doorstartregering kunnen komen, stelt het VBO voor. "Een beperkte ploeg met een beperkt programma voor een beperkte tijd. Maar wel met de nodige bestuurlijke slagkracht.

Wie in zo'n doorstartregering moet zitten? Mensen die een stukje boven de politiek kunnen staan en geen ambitie hebben om nadien posten in te nemen

Pieter Timmermans (VBO)

In tussentijd zouden de voorzitters van de partijen die een regering willen vormen de nodige tijd krijgen om te onderhandelen, stelt het VBO voor. "Dat parallellisme is heel belangrijk", zegt Timmermans. "Wie in die doorstartregering moet zitten? Ik ga daar vandaag zeker geen namen op plakken, dat is veel te vroeg. Maar je moet mensen hebben die een stukje boven de politiek kunnen staan, die ook geen ambitie hebben om nadien posten in te nemen."

"Ze moeten vooral een duidelijke visie hebben dat het land niet onbestuurd kan worden gelaten en zeggen dat ze zo goed mogelijk gaan beslissen, à la guerre comme à la guerre. En dat zijn signalen die de burgers maar ook de ondernemingen verwachten." Nieuwe verkiezingen wil de werkgeversorganisatie koste wat het kost vermijden.

Wat de Vlaamse formatie betreft, merkt het VBO de nodige ambitie op in de Vlaamse startnota. Toch is er ook dan nood aan een federale regering, stelt het VBO. Een Vlaamse werkzaamheidsgraad van 80 procent is bijvoorbeeld onmogelijk zonder flankerende federale maatregelen, aldus het VBO. Ze benadrukt ook de behoefte aan een globale mobiliteitsvisie in ons land, die de "tergend lange files" moet aanpakken, bijvoorbeeld via een slimme kilometerheffing.

Beluister het gesprek met Pieter Timmermans in "De ochtend":

Meest gelezen