Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Politie pakt een van dé gezichten van protesten in Hongkong op, betogingen dit weekend afgelast

Een van de gezichten van de protesten in Hongkong is opgepakt door de politie. Joshua Wong werd volgens medestanders vanop straat plots  in een auto geduwd. Later werd duidelijk dat hij naar een politiebureau was gebracht. Hij wordt beschuldigd van deelname aan niet-toegelaten bijeenkomsten, maar is kort daarop onder borgtocht vrijgelaten.

Wong is een van de meest prominente activisten van de protesten van de afgelopen maanden. Zijn arrestatie is een klap voor de beweging. Naast Wong werden ook twee andere activisten opgepakt: zijn partijgenote Agnes Chow en de bekende onafhankelijkheidsactivist Andy Chan. Hij is opgepakt omdat hij geweld zou gebruikt hebben tegen een agent. Rond de middag zijn Wong, Chow en Chan evenwel op borgtocht vrijgelaten.

Ook Cheng Chung-tai, een kritisch parlementslid in Hongkong, is even vastgehouden en op borgtocht vrijgelaten. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij de "vlaggen onteerd heeft", omdat hij bij een protest in juli de vlaggen van China en van de regio Hongkong onderste boven zou hebben laten hangen.

Morgen en overmorgen waren er in Hongkong opnieuw grote demonstraties gepland voor democratie en tegen de inmenging van het communistische China in Hongkong. Die kregen geen toelating van de politie. De organisatoren van de protesten lieten na de arrestaties, en enkele pogingen om toch toelating te krijgen, weten dat de demonstraties worden afgelast. Of er toch mensen zullen opdagen, is niet duidelijk.

Hoe wordt in Hongkong gereageerd op de arrestatie?

Volgens Bart Minne, die al 20 jaar woont en werkt in Hongkong, komt het nieuws en dan zeker de timing ervan als een verrassing. "We wisten wel dat er iéts zou gebeuren, alleen is het moment zo opvallend. Net voor nieuwe grote protesten dit weekend", zegt Minne in "De ochtend" op Radio 1.

Dat Wong nu wordt opgepakt, wijst er volgens hem op dat de autoriteiten niet goed weten hoe ze moeten reageren op de protesten. "Ik denk dat ze op dit moment heel nerveus zijn. Ook omdat het onduidelijk is hoe het juist gaat aflopen", meent Bart Minne.

Dit is een moment van de waarheid voor beide kanten. Het risico bestaat dat deze zaak gaat escaleren.

Bart Minne

Hoewel de betogingen dit weekend zijn afgelast, gelooft hij dat de mensen dit weekend toch nog op straat zullen komen. "Met deze ingreep gooien de autoriteiten misschien wel meer olie op het vuur. We komen zo op een punt dat het misschien te laat is om nog een stap terug te zetten."

Meest gelezen