Videospeler inladen...

Punch Powertrain wil bijna 200 banen schrappen in Sint-Truiden

Bij Punch Powertrain in Sint-Truiden staan 188 banen op de tocht. Het bedrijf wil 172 arbeiders en 16 bedienden ontslaan. Bij de producent van automatische versnellingsbakken werken nu 1.100 mensen. 

Na een woelige week bij Punch Powertrain heeft het personeel van het bedrijf vanochtend te horen gekregen dat er bijna 200 banen zullen verdwijnen in Sint-Truiden.  

Gisteren zaten de vakbonden samen met de directie. En vanochtend werd het personeel tijdens een bijzondere ondernemingsraad ingelicht over de plannen met het bedrijf.  

Vorige week vrijdag legde de ochtendploeg het werk neer nadat bekend was geraakt dat de directie een onbekend aantal banen wilde schrappen. De middagploeg ging daarna wel aan de slag.

Economische werkloosheid

Punch Powertrain zit al twee jaar in de problemen omdat er te weinig vraag is naar versnellingsbakken: voorheen werden er 700.000 versnellingsbakken gemaakt, nu nog hooguit een 400.000-tal. Het bedrijf heeft de activiteit daarom al stelselmatig afgebouwd, met interimarbeid en minder werken in het weekend.

300 van de 500 arbeiders zaten al in allerlei systemen van economische werkloosheid.  De 600 bedienden doen vooral aan research en development bij Punch Powertrain. Mogelijk wordt er komende tijden ook in de banen bij de bedienden gesnoeid, maar de "rekenoefening" daarover is nog bezig.

Toekomst?

De Chinese hoofdaandeelhouder van Punch Powertrain zit in slechte papieren omdat de vraag op de Chinese automarkt de afgelopen jaren fel gedaald is. De vakbonden zien toch nog toekomst voor Punch Powertrain.

De fabriek heeft namelijk nog een contract voor de levering van onderdelen voor elektrische en hybride auto's aan het Franse PSA-concern, bekend van de merken Peugeot, Citroën en Opel. Maar dat contract is pas voor 2022-2023. 

Het bedrijf moet dus nog een periode van ruim 2 jaar zien te overbruggen, wat dus een moeilijke opgave is, zo blijkt uit de ontslagronde van vandaag. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Zoektocht naar een nieuwe job is niet altijd evident, bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen