Video player inladen...

Ruim 150 migranten bestormden het hek van de Spaanse enclave Ceuta in Noord-Afrika

Een menigte migranten heeft vandaag geprobeerd om vanuit Marokko de Spaanse enclave Ceuta op de kust van Noord-Afrika binnen te dringen. Voor 155 van hen  zou dat gelukt zijn. Ceuta is naast Melilla een overzees gebied van Spanje op de kust van Marokko.

Aan de actie zouden honderden kandidaat-migranten deelgenomen hebben. Sommigen probeerden via een grenspost tussen Marokko en Spanje Ceuta binnen te komen. Anderen ondernamen een poging via de kust waar een hek meer dan acht kilometer ver in zee steekt.

Een derde groep trachtte over het zes meter hoge hek tussen Marokko en Ceuta te klimmen. Een aantal van hen raakte vast en werd door de Spaanse grenswachten overgedragen aan de Marokkaanse politie.

Toch zijn 155 migranten erin geslaagd om over het hek Ceuta binnen te dringen. Het zou vooral gaan om jongeren uit het West-Afrikaanse land Guinée. In Ceuta zijn ze officieel in Spanje en dus in de Europese Unie, ook al ligt dat in Noord-Afrika. 

Ceuta werd in 1415 veroverd door Portugal en kwam nadien in handen van Spanje. Het vormt nu samen met Melilla wat verderop een Spaanse enclave op de Noord-Afrikaanse kust. Marokko beschouwt beide gebieden als restanten van het kolonialisme, maar Spanje wil niet weten van een teruggave. 

Het is niet de eerste keer dat Afrikaanse migranten proberen om via Ceuta Europa binnen te komen.

Bekijk hieronder beelden van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen