Video player inladen...

Björn Rzoska kandidaat-voorzitter bij Groen: "Andere aanpak nodig, partij moet meer impact hebben"

Björn Rzoska, de fractieleider van Groen in het Vlaams Parlement, stelt zich kandidaat om voorzitter te worden van de partij. Hij doet dat samen met de Mechelse Rina Rabau, die kandidaat-ondervoorzitter is. Rzoska en Rabau pleiten voor een "andere aanpak" en willen dat Groen opnieuw "meer impact" heeft. Het is niet duidelijk of ook de huidige voorzitster Meyrem Almaci opnieuw kandidaat is. 

De 46-jarige Björn Rzoska liet na de verkiezingen al doorschemeren dat hij overwoog om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de partij. Nu heeft hij de knoop doorgehakt. "Vandaag denken velen dat Groen een partij is voor de happy few. Daardoor zijn we de afgelopen campagne veel kiezers verloren. Onze overtuiging is dat we mensen breed kunnen mobiliseren. Maar dan we moeten we het anders aanpakken", aldus Rzoska.

Vandaag denken velen dat Groen een partij is voor de happy few

Björn Rzoska, kandidaat-voorzitter van Groen

"Vertrouwen zullen we pas verdienen als we de kalmte bewaren. We moeten goed luisteren en een parler vrai hanteren. Ook in de eigen partij trouwens. Het wordt de enige manier om te groeien en meer nationale impact te krijgen", aldus Rzoska. 

Vanzelfsprekend krijgt Rzoska meteen een vraag over salariswagens voorgeschoteld: het systeem moet veranderen, zegt hij, zonder dat mensen geld verliezen. "Wij moeten mensen niet individueel beschuldigen voor een systeem dat ooit door de overheid is ingeroepen. We moeten het systeem hervormen, maar zonder dat we mensen geld uit de zakken jagen", klinkt het.

Hoe het systeem van salariswagens moet veranderen, blijft dus onduidelijk. In aanloop van de verkiezingen kwam Groen nog in een lastig parket omdat ze niet duidelijk konden maken op welke manier ze het fiscaal voordeel voor mensen met een salariswagen wilden hervormen. 

Ook Almaci kandidaat?

Rzoska wordt samen met voorzitster Meyrem Almaci en federaal fractieleider Kristof Calvo tot de groene top drie gerekend. Het was juist Rzoska die begin deze maand aan de mouw van Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) trok om nog betrokken te worden bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen. Zonder resultaat, zo bleek.

Vraag is of ook Almaci opnieuw kandidaat is om voorzitter te worden. "Mijn beslissing ligt al even vast", laat Almaci weten, maar die beslissing wil de huidige voorzitster voorlopig niet communiceren. De deadline voor gegadigden om zich kandidaat te stellen, is 7 september. De uiteindelijke beslissing wordt op 19 oktober tijdens een partijcongres genomen. 

Meyrem Almaci, huidig voorzitster van Groen
James Arthur Photography

Wie is Björn Rzoska?

Rzoska is historicus van opleiding. Hij is sinds 2007 gemeenteraadslid voor Groen in Lokeren, was tussen 2009 en 2013 ondervoorzitter van de partij, onder toenmalig voorzitter Wouter Van Besien, en belandde in 2013 in het Vlaams Parlement.

Na de verkiezingen van 2014 werd hij aangeduid als fractieleider in het Vlaams Parlement. Bij de verkiezingen van 26 mei was hij lijsttrekker in Oost-Vlaanderen en haalde hij meer dan 16.000 voorkeurstemmen.

Kandidaat-ondervoorzitter: Rina Rabau

In de race voor het voorzitterschap vormt Rzoska een tandem met de 35-jarige Rina Rabau. Rabau is gemeenteraadslid in Mechelen en provincieraadslid in Antwerpen. Ze stond op 26 mei vierde op de Antwerpse Kamerlijst, maar raakte met 9.000 voorkeursstemmen niet verkozen.

Rabau is ook kabinetschef voor Ecolo-Groen in Elsene. Ze heeft ervaring in het middenveld. Zo was ze onder meer kabinetsmedewerker bij het Minderhedenforum. De politica heeft ook een verleden bij SP.A. Zo zat ze ooit een tijdje voor SP.A in de gemeenteraad van Lubbeek en werkte ze meer dan tien jaar geleden als adviseur van toenmalig Leuvens SP.A-schepen Mohammed Ridouani.

Rina Rabau. Bron: Groen Mechelen
ID/ Sien Verstraeten

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Video player inladen...

Meest gelezen