Planet Observer \ UIG / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

Gent ontvangt het Europees Skeptisch Congres: "Gekke ideeën, zoals de platte aarde, nemen toe"

In Gent verzamelen dit weekend zowat 100 Europese leden van sceptische organisaties voor het Europees Skeptisch Congres. De organisatie is in handen van de wetenschappelijk-kritische vereniging SKEPP. "Het aantal mensen met gekke ideeën neemt toe", zegt voorzitter Paul De Belder.

ESC: meestal staan die letters voor "Eurovision Song Contest" maar komend weekend staan ze vooral voor het "European Skeptics Congress" of het "Europees Skeptisch Congres" dat in Gent plaatsvindt. Zowat 100 Europese leden van Europese sceptische organisaties blazen verzamelen voor deze tweejaarlijkse bijeenkomst.

De wetenschappelijk-kritische vereniging SKEPP (Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale) heeft de organisatie in handen. Voorzitter Paul De Belder waarschuwt dat het aantal mensen met gekke ideeën toeneemt, zoals mensen die geloven dat de aarde een platte schijf is.

"Door het internet is de promotie van ideeën zeer democratisch geworden", zegt hij. "Mensen die vroeger geen contact hadden, vinden elkaar. Zo ontstaan kleine netwerkjes."

Op die manier heeft het internet een sterke invloed gehad op de manier van denken en wat het publiek gelooft. Maar het heeft voor de wetenschappelijke en sceptische wereld ook een positieve kant. Ook voor sceptici is het gemakkelijker om hun ideeën te delen.

Zingeving

"Het is alleszins duidelijk dat de mens vandaag op zoek is naar nieuwe verhalen en zingeving. Ze gaan daarbij sommige dingen meer geloven dan de wetenschap rechtvaardigt. Daar moeten we aan blijven werken."

Een traditioneel thema bij sceptische verenigingen is de strijd tegen alternatieve geneeskunde. Een reeks experten spreekt op het congres ook over kwakzalverij, het paranormale en oplichters.

"Zo leren we waar het fout gaat bij het denken in onze maatschappij", zegt De Belder, "en wat we kunnen doen om wetenschappelijk gefundeerd denken aan te moedigen."

Meest gelezen