© VRT - Kris Van de Sande

Groot openingsfeest in Mechelen of gratis naar #LikeMe? Hier kunt u dit weekend naartoe

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Joris Vergeyle, cultuurman van VRT NWS, lijst ze voor u op.

Gloednieuwe cultuurplek in Mechelen...

Zo'n 40 jaar lang stond het Predikherenklooster in Mechelen leeg, maar dat is vanaf dit weekend verleden tijd. "Het predikheren" wordt de nieuwe cultuurplek én stadsbibliotheek van Mechelen. Zaterdag om 17 uur zal een symbolische mensensliert door de stad paraderen richting "Het predikheren". Vanaf 19 uur start het openingsfeest, ook zondag bent u de hele dag welkom.

Zo zagen de plannen er 4 jaar geleden uit, vanaf dit weekend kunt u zelf vergelijken:

... en eentje in Deinze!

Begin dit jaar zijn Nevele en Deinze gefusioneerd, en met meer dan 43.000 inwoners mag het wat meer zijn: dit weekend opent het Leietheater met een gratis feest! Blikvanger wordt een gigantische poort die kunstenaar Olivier Grossetête zaterdag - samen met het aanwezige publiek - zal bouwen, een poort gemaakt van honderden kartonnen dozen. Zondagavond wordt het kunstwerk alweer afgebroken (of natgeregend). 

Bekijk hieronder hoe zo'n kartonnen kunstwerk van Olivier Grossetête tot stand komt:

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend" op Radio 1:

Gordel hier, Gordel daar

"Dilbeek, waar Vlamingen thuis zijn" klopt dit weekend nog meer, want Dilbeek is de centrale gemeente van het Gordelfestival, terwijl in het provinciedomein Huizingen in Beersel gratis concerten van onder andere de cast van #LikeMe op het programma staan. 

Nog in Beersel bent u zaterdag welkom in het Herman Teirlinckhuis voor "Zomerfestival", een literair festival rond auteur Gerard Walschap die 30 jaar geleden stierf. Tom Lanoye, Annelies Verbeke en andere bewonderaars van Walschap starten hun ode om 15 uur. 

Plezier op Plazey

Zaterdag en zondag zwaaien de inwoners van Koekelberg niet alleen de zomer maar ook hun geliefde Bar Eliza uit. De tijdelijke bar in het park vlakbij de basiliek sluit, maar wel in stijl. Het festival Plazey neemt het Elisabethpark tijdelijk over dit weekend, met veel sfeer en gratis optredens van onder anderen Amadou & Mariam.  

Laatste kans voor Watou!

Kunstenfestival Watou loopt nog tot zondag 1 september, een laatste kans voor de late beslissers!

Gratis openluchtconcert in Antwerpen

Daar komt september in zicht, daar is weer gratis klassieke muziek op het Sint-Jansplein! Opera en Ballet Vlaanderen hebben dit jaar afgehaakt, maar gelukkig blijft Antwerp Symphony Orchestra trouw aan de formule. Als start van het cultuurseizoen brengt het symfonisch orkest enkele hoogtepunten uit het komende seizoen in openlucht. Verwacht u zondagavond aan enkele wervelende Slavische én Vlaamse dansen.

Theaterfestival in Hasselt

Op de abdijsite van Herkenrode organiseert Opendoek zondag het festival Toekoer. Van 13 uur tot 18 uur zijn er allerlei (zo goed als) gratis voorstellingen, voor het hele gezin. Prettig weekend!

Meest gelezen