Geen extra stroomreserves deze winter, is dat wel verstandig?

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) laat geen strategische stroomreserve aanleggen voor deze winter. De bevoorrading van de stroom is stabiel genoeg, zodat noodreserves niet nodig zijn, oordeelt de minister. Is dat een wijze beslissing, gezien de dreigende tekorten van vorige jaren?

De strategische stroomreserve bestaat vooral uit elektriciteitscentrales die stilliggen omdat ze niet rendabel genoeg zijn. In plaats van ze te sluiten of zelfs helemaal af te breken, vraagt de overheid aan de eigenaars om ze in reserve te houden. Als er een stroomtekort dreigt, kunnen ze aangezet worden. De overheid betaalt de eigenaars daar een flinke som voor. De reserve is dan ook erg duur.

Stroom genoeg ondanks drie onbeschikbare kernreactoren

Maar dat stroomtekort is komende winter niet aan de orde, zo meldt minister van Energie Marie Christine Marghem vandaag. Marghem volgt daarmee het advies van de Algemene Directie Energie van de FOD Economie, die een studie van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, geanalyseerd heeft.

Engie Electrabel wees er eerder dit jaar op dat er komende winter wel  3 van de 7 kerncentrales zullen stilliggen voor een langer onderhoud. Het gaat om de kleinere reactoren Doel 1, Doel 2 en Tihange 1. Die moeten verplicht gemoderniseerd worden omdat de federale regering hen 10 jaar langer laat draaien.

Dankzij de nieuwe hoogspanningslijn naar Groot-Brittannië kunnen we de capaciteit van één grote kernreactor invoeren

Maar de vier grootste kernreactoren (Doel 3, Doel 4, Tihange 2 en 3) blijven beschikbaar deze winter. Dat is heel anders dan vorig jaar: toen lagen er 6 van de 7 kernreactoren uit. En er is sinds vorige winter een nieuwe grote hoogspanningslijn met Groot-Brittannië bijgekomen, die de capaciteit van 1 grote kernreactor kan invoeren. Dat is volgens hoogspanningsnetbeheerder Elia voldoende om het dure systeem van de strategische reserve op te vangen.

Strategische reserve is er soms gewoon niet

Die reserve moet er overigens ook zijn: vorig jaar draaiden nagenoeg alle grote stroomcentrales in ons land al vóór de zes kernreactoren wegvielen. Toen was er gewoon geen strategische reserve mogelijk, omdat er eenvoudigweg geen stilliggende centrales gevonden konden worden.  Dat maakte de stroomcrisis toen zo groot: er was nog amper iets over om de zes weggevallen kerncentrales op te vangen. Ook voor komende winter ziet het ernaar uit dat de meeste grote stroomcentrales sowieso zullen draaien.

Lees verder onder de foto

De gascentrale van Luminus in Gent: één van de weinige op overschot om de stroomcrisis van vorige winter op te vangen

Marghem benadrukt daarnaast dat er meer windmolenparken op de Noordzee zijn bijgekomen. Ook die leveren meer stroom (wel onthouden dat die stroom niet altijd gegarandeerd is: op windstille dagen leveren windturbines geen elektriciteit).

"Soms kan je gewoon geen strategische reserve aanleggen omdat er geen reservecentrales meer zijn

“Rekening houdend met deze elementen heeft minister Marghem beslist om geen strategische reserve te laten aanleggen voor komende winter”, klinkt het in een persbericht.

“Het is niet nodig om de consument te doen betalen voor een duur systeem, terwijl in geval van noodzaak de markt in staat is om bijkomende capaciteit te leveren”, zegt Marghem. “De situatie zal regelmatig opgevolgd worden met alle spelers in de energiesector.” 

Meest gelezen