Videospeler inladen...

Vijf jaar na de feiten: ex-Vlaams Parlementslid en vrouw krijgen 23 jaar voor moord "in koelen bloede"

Ex-Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en zijn echtgenote Sylvia B. krijgen elk 23 jaar cel voor de moord op Marc Dellea, de vroegere echtgenoot van Sylvia. De rechter sprak van een moord "in koelen bloede" en "een laffe daad". Een onmiddellijke aanhouding vindt de rechter niet nodig, en dus blijven de twee nog even op vrije voeten. Zelf houden Van Eyken en zijn vrouw hun onschuld staande. De twee gaan wellicht in beroep.

Voormalig Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en zijn vrouw Sylvia B. zijn schuldig aan de moord op Marc Dellea, de vroegere echtgenoot van Sylvia. Dat heeft de rechter van de Brusselse correctionele rechtbank vanmorgen geoordeeld. De twee krijgen 23 jaar cel. Van Eyken en zijn vrouw blijven er echter bij dat ze onschuldig zijn, en zullen dus wellicht in beroep gaan tegen de uitspraak.

Ze hebben veel energie gestoken om te ontsnappen aan hun veroordeling, mogelijk gebruiken ze dezelfde energie om te ontsnappen aan hun straf

Openbaar Ministerie

In zijn vonnis had de rechter het over "manifeste bewijzen". Zo  is op camerabeelden te zien hoe de twee het appartement van het slachtoffer binnengaan. De rechter noemde het koppel ook "narcistisch", "manipulatief" en "gewelddadig", en sprak van een "laffe" moord "in koelen bloede". 

Het parket vroeg hun onmiddellijke aanhouding. "Ze hebben veel energie gestoken om te ontsnappen aan hun veroordeling", klonk het, "mogelijk gebruiken ze dezelfde energie om te ontsnappen aan hun straf." Maar de rechter ging niet in op de vraag. De twee blijven dus nog even op vrije voeten. 

We kunnen nu een beetje beginnen met de rouw

Moeder van het slachtoffer

De moeder van het slachtoffer is tevreden met de uitspraak: "Aan één kant ben ik gerustgesteld, maar ik vind het wel jammer dat het zo ver is moeten komen", zegt ze aan de rechtbank. "Het bewijst dat we altijd gelijk hebben gehad, en dat is heel belangrijk. We kunnen nu een beetje beginnen met de rouw."

Christian Van Eyken en zijn vrouw Sylvia B., vandaag in de correctionele rechtbank.

Vijf jaar procederen

Dat het lang wachten was op een uitspraak in deze zaak, is een understatement. De moord op de 45-jarige Marc Dellea dateert al van juli 2014. Dellea en Sylvia, een medewerkster van toenmalig Vlaams Parlementslid Van Eyken, staan op scheiden. Tot Marc Dellea dood wordt teruggevonden in zijn appartement, met een kogel in het hoofd.

Aanvankelijk wordt enkel Sylvia aangehouden voor de moord op Dellea. De vrouw is tenslotte verwikkeld in een echtscheidingsprocedure met haar man, en blijkt bovendien een relatie te hebben met Christian Van Eyken. Maar een tijd later ontdekken speurders camerabeelden van de nacht van de moord. Daarop is te zien hoe Christian Van Eyken samen met Sylvia B. binnengaat in het appartement van het slachtoffer. De twee hadden het slachtoffer dus als laatsten levend gezien.

Parlementaire onschendbaarheid, procedurefouten, technische problemen...

Het duurt tot januari 2016 voor ook Van Eyken wordt aangehouden op verdenking van moord. Dat kon pas nadat zijn parlementaire onschendbaarheid was opgeheven. Maar een dag later loopt hij al weer vrij rond. Het aanhoudingsbevel is niet ondertekend door de onderzoeksrechter, waardoor de aanhouding niet wettelijk is. Door die procedurefout kan Van Eyken zijn proces afwachten als een vrij man.

En dat is nog maar het begin van een lange lijdensweg. In december 2017 - intussen zijn we al drie jaar na de moord - zou het proces van start moeten gaan. Maar dat wordt meteen uitgesteld. De advocaten van Christian Van Eyken en Sylvia B. kunnen door technische problemen het bewijsmateriaal, afgeluisterde telefoongesprekken en video-opnames, niet beluisteren. En dus kunnen ze naar eigen zeggen hun cliënten niet naar behoren verdedigen. Het proces wordt uitgesteld tot 5 maart 2018.

Maar ook dan zijn de technische problemen nog niet opgelost. De advocaten kunnen nog steeds niet aan het bewijsmateriaal. En, betogen ze, niet de correctionele rechtbank is bevoegd in deze zaak, maar wel het hof van assisen. Opnieuw wordt de zaak dus uitgesteld, dit keer tot 12 november 2018.

... en sabotage

En opnieuw zal het proces niet beginnen. Want enkele dagen voor de start, blijkt de dvd vernield waarop de camerabeelden staan van de nacht van de moord. Een cruciaal bewijsstuk. Het parket van Brussel start een onderzoek naar informatica-sabotage, en komt al snel uit bij Van Eyken en Sylvia.

De twee worden in verdenking gesteld van sabotage van bewijsmateriaal, riskeren een bijkomende veroordeling tot 5 jaar cel, en hun proces wordt alweer uitgesteld. Bovendien moeten ze op zoek naar nieuwe advocaten, want ook die worden verhoord in het sabotage-onderzoek.

Het verdict

Het is uiteindelijk wachten tot juni 2019 voor het proces pas écht van start gaat. Anderhalf jaar na de oorspronkelijke startdatum, en vijf jaar na de feiten. Het openbaar ministerie eist er 25 jaar cel voor zowel Van Eyken als voor zijn vrouw Sylvia B. Een zware straf is op zijn plaats volgens het openbaar ministerie, want "het slachtoffer werd in koelen bloede vermoord".

De correctionele rechter is die redenering dus gevolgd. Volgens de rechter zijn Christian Van Eyken en zijn vrouw schuldig aan de moord. Ze krijgen allebei 23 jaar cel. Zoals gezegd, kunnen Van Eyken en zijn vrouw wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Bekijk hieronder het liveveslag van onze collega Fatma Taspinar: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen