Het imposante Britse parlement wordt eens het brandpunt van een nieuwe grote machtsstrijd.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Verdagen van het Britse parlement door Boris Johnson wordt (voorlopig) niet geschorst, aldus Schotse rechter

Een poging van anti-brexitactivisten om de verdaging van het Lagerhuis door een Schotse rechter te blokkeren, is mislukt. Volgende week dinsdag buigt de rechter zich echter opnieuw over de kwestie.

De klagers hadden een klacht ingediend omdat premier Boris Johnson "illegaal gehandeld heeft en de grondwet geschonden heeft" door het Lagerhuis voor 23 dagen te verdagen, zoals enkele dagen geleden gebeurd is. Daarom vroegen ze een rechtbank in Schotland om die verdaging op te schorten.

De rechter in Schotland zag dat anders. Volgens hem heeft de premier het recht om koningin Elizabeth II te vragen om het parlement te verdagen. "Op dit ogenblik is onvoldoende aangetoond dat er nood is aan een tijdelijk opschorten van die beslissing". 

Wel zal de rechter de zaak ten gronde bekijken tegen volgende dinsdag. Of er dan voldoende argumenten zijn om alsnog de beslissing van de regering op te schorten, lijkt echter weinig waarschijnlijk. (Lees verder onder de foto).

Het protest tegen de brexit wordt nu grimmiger nu het parlement buitenspel gezet dreigt te worden.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Eerste juridische slag gewonnen?

Premier Boris Johnson heeft dus blijkbaar de eerste juridische aanvechting van zijn beslissing gewonnen. Toch zijn er op tal van plaatsen in het land nog andere processen aangespannen en daarover zou de komende dagen meer nieuws komen. Onder meer de Conservatieve ex-premier sir John Major zou een dergelijke klacht willen indienen.

Ruth Davidson heeft uit protest tegen Boris Johnson haar ontslag aangekondigd als leider van de Schotse Conservatieven.

Juridische experten zijn verdeeld over de kwestie, te meer omdat het Verenigd Koninkrijk geen echte geschreven grondwet heeft, enkel een collectie van oude wetdocumenten, in  diverse tijdperken samengesteld in diverse omstandigheden. 

De strijd verloopt overigens op twee fronten: een volgens de rechtbanken en een in het parlement dat volgende week nog wel samenkomt in wat wellicht boeiende zittingen zullen worden. De oppositiepartijen willen daar een front vormen tegen de "no-dealbrexit" en tegen de verdaging en hopen op steun vanuit de Conservatieve regeringspartij. Een aantal ex-ministers zoals David Gauke (tot voor kort op Justitie) en Philip Hammond (eerder op Financiën) zouden overwegen om zich daarbij aan te sluiten.

Er komen steeds meer barsten in de Conservatieve partij. Gisteren heeft Ruth Davidson ontslag genomen als leider van de Schotse Conservatieven. Davidson was een rijzende ster in die partij, maar kan zich niet vinden in het beleid van premier Johnson.

Meest gelezen