Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Landbouwsector: "Vlees van bij ons draagt niet bij aan bosbranden in Amazone"

"Vlees van bij ons draagt onder geen beding bij aan de verdere ontbossing, noch aan de huidige bosbranden in het Amazonegebied". De Belgische veevoedersector en de landbouworganisatie Boerenbond en ABS (Algemeen Boerensyndicaat) betreuren "eenzijdige en onjuiste" berichten op basis van een Greenpace-rapport. De Belgische veevoederproducenten onderschrijven al sinds 2006 het Amazone-moratorium, klinkt het.

De Belgische, en meer bepaald de Vlaamse vlees- en zuivelproductie, heeft een groeiende globale impact. Vooral varkens en kippen in Vlaanderen krijgen soja uit Zuid-Amerika te eten, met schadelijke gevolgen voor het klimaat en unieke ecosystemen zoals de Braziliaanse Cerrado, die momenteel net als het Amazonewoud met hevige branden kampt, aldus Greenpeace.

De mengvoedersector verenigd in de Belgian Feed Association (BFA) en landbouworganisaties Boerenbond en ABS reageren op de kritiek. "De Belgische veevoederproducenten onderschrijven sinds 2006 het amazone-moratorium. Sinds 2018 onderschrijft BFA ook het Cerrado-manifest".

"Belgische producenten van diervoeders gebruiken geen soja van landbouwgronden die na 2006 ontbost werden in Argentinië en Brazilië. Belgisch vlees draagt dus niet bij aan bijkomende ontbossing, noch aan de huidige bosbranden."

"Bijproducten van oliehoudende zaden (zoals soja- en koolzaadschroot) maakten in 2017 slechts 22 procent uit van de grondstoffen verwerkt in mengvoeders, die op hun beurt slechts een deel van de totale voedingspatroon van dieren uitmaken. Runderen eten 75 tot 80 procent sojavrij ruwvoer (gras, hooi,...)." Tot slot wijzen ze er op dat sojaschroot, dat niet geschikt is voor menselijke consumptie en dat gebruikt wordt bij de productie van veevoeder, een bijproduct is van sojaproducten voor humaan gebruik.

BFA, die 98 procent van het Belgische mengvoeder vertegenwoordigt, onderzoekt hoe de nevenstromen uit de voedingsindustrie en de biobrandstofindustrie nog beter te valoriseren, wat beter gebruik van bestaande grondstoffen inhoudt. "Momenteel reduceert BFA op die manier jaar na jaar de afhankelijkheid van eiwitten die van buiten de EU geïmporteerd worden. Sinds 2011 daalde de import van soja voor veevoeder al met meer dan 30 procent door over te schakelen op koolzaadschroot en bijproducten uit de biobrandstofindustrie." Vandaag valoriseert de Belgische diervoederindustrie jaarlijks 4 miljoen ton nevenstromen uit de voedingsindustrie.

De landbouworganisaties en veevoederproducenten pleiten er tot slot samen voor om de Europese duurzaamheidsstandaard van FEFAC (European Feed Manufacturer's Association) in heel Europa bindend te maken. "Soja die gebruikt wordt voor de productie van vlees van bij ons, voldoet hier nu al aan", stellen ze.

Meest gelezen