Voorjaarsvorst en zomerhitte doen Franse wijn geen deugd: productie daalt met 12 procent

De combinatie van vorst in het voorjaar en de hitte in de zomer zijn niet bevorderlijk voor de wijnproductie in Frankrijk. Volgens het Franse ministerie van Landbouw zal de wijnproductie dit jaar dalen met 12 procent. In totaal wordt verwacht dat er 43,4 miljoen hectoliter wijn geproduceerd worden. Vorig jaar was dat nog 49,37 miljoen hectoliter.

De statistische dienst van het Franse ministerie van Landbouw, Agreste, heeft becijferd dat de wijnproductie in 2019 twaalf procent daalt tegenover vorig jaar. Er wordt vier procent minder wijn verwacht ten opzichte van het gemiddelde van de voorbije vijf jaren.

Vorig jaar werd er in Frankrijk 49,37 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Dit jaar verwacht Agreste een productie van 43,4 miljoen hectoliter wijn. Dat cijfer ligt nog steeds hoger dan de historisch lage oogst van 2017.

Volgens Agreste waren de voorjaarsvorst en de zomerhitte de spelbrekers voor een grote productiehoeveelheid. Door de voorjaarsvorst hebben heel wat wijnranken hun bloesems of jonge druiven verloren. In de zomer was de hevige hittegolf nefast voor de druivelaars.

Toch is er dit jaar een wijnregio die relatief bespaard is gebleven van de wijnonvriendelijke weersomstandigheden. De wijnproductie in het zuidoosten van Frankrijk is de enige regio die het volume zal zien toenemen volgens Agreste.

Meest gelezen