Wevelgem zoekt getuigenissen over oorlogsbunker uit WO II

Wevelgem en de heemkundige kring van de gemeente gaan op zoek naar getuigen die meer weten over de bunker aan het Stadspark. Een journalist van de Krant van West-Vlaanderen dacht de bunker begin deze zomer te hebben ontdekt en schreef dat het een veldhospitaal uit WO II was van Duitsers. Maar dat bleek niet te kloppen.

Een volle zaal was het donderdag voor de info-avond over de bunker aan het stadspark van Wevelgem. Een journalist van de Krant van West-Vlaanderen dacht de bunker te hebben ontdekt en bracht daar begin deze zomer een verhaal over. Het zou een veldhospitaal van de nazi's geweest zijn. Maar dat bleek niet te kloppen. Het was een gewone schuilplaats tegen luchtaanvallen. Het vreemde is wel dat weinig mensen in Wevelgem zich de bunker lijken te herinneren, ook al is hij in de jaren 50 nog vernieuwd met de Koude Oorlog en bestaat er redelijk wat archiefmateriaal over.

(Lees verder onder de foto) 

De heemkundige kring gaat nu op zoek naar streekgenoten die zich toch wat over de bunker herinneren. "Er moeten daar zeker Wevelgemnaars in geschuild hebben", zegt historicus Jan Vancoillie. "Tijdens de oorlog, in '43-'44, vlogen er hier in de streek dagelijks bommenwerpers over. Het kan niet anders dan dat iemand daar nog verhalen over heeft."

Sappig verhaal 

Dat het verhaal leeft in Wevelgem staat vast. Ruim 40 mensen woonden de info-avond in de bib bij. Er was zelfs een journalist uit Nederland, Ruud Mikkers van De Telegraaf. "Ik heb het verhaal van bij het begin gevolgd. Het werd al snel duidelijk dat die piste van dat naziveldhospitaal niet klopte, maar het blijft wel fascinerend. Als je hier in Wevelgem bent en dat kasteel ziet, dan kan je je zo inbeelden hoe die bezetting door de Duitsers moet geweest zijn. Dat er nog heel wat stille getuigen van die periode onder de grond blijken te zitten, maakt het alleen maar spannender."

Meest gelezen