Videospeler inladen...

Wie is Joshua Wong, het "gezicht" van het jongerenprotest in Hongkong, die nu opgepakt is?

Nauwelijks 23 jaar oud is Joshua Wong Chi-fung en nu al is hij een veteraan van de protestbetogingen tegen de Chinese invloed in de autonome regio Hongkong. Wong kent de gevangenissen van Hongkong al jaren als een duiventil. Ook nu is hij opgepakt. 

Joshua Wong was nauwelijks enkele maanden oud toen Groot-Brittannië in 1997 Hongkong overdroeg aan China. Hij heeft dus nooit de Britse periode gekend, maar net zoals veel jongeren in Hongkong kijkt Wong naar het heden en vooral naar de toekomst.

Wij verheugen ons in ons lijden, wetende dat dat voldhardenheid en karakter kweekt en dat karakter tot hoop leidt

De lutheraan Joshua Wong citeert uit de bijbel

Ondanks dyslexie studeert Wong Politieke Wetenschappen aan de Open Universiteit in Hongkong, maar hij is vooral bekend als het gezicht van het jongerenprotest; niet enkel dat sinds juni, maar ook al van jaren geleden. Zijn eerste politieke daad was een protest tegen de aanleg van een hogesnelheidstrein tussen Hongkong en de Volksrepubliek China. 

In 2012 trad Wong -toen 16 jaar oud- op als een van de enthousiaste jongeren in een brede protestbeweging waarbij meer dan 100.000 studenten op straat kwamen tegen de invoering van "patriottische" -lees nationalistische en communistische- opvoeding op school. Ze haalden hun slag thuis: het lessenpakket werd door de regering afgevoerd. (Lees verder onder de foto).

De jonge Wong kan als geen ander de massa van jongeren in Hongkong aanspreken.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Onder de paraplu van protest

Dat was slechts een voorsmaakje: in 2014 was Hongkong in de ban van een veel grotere protestbeweging van jongeren die grote delen van de stad lam legden. Toen ontstond de traditie van de "paraplu's" als symbool van verzet, waarmee jongeren zich verdedigden tegen het waterkanon. 

Wij moeten het onmogelijke mogelijk maken

Joshua Wong over zijn gevecht als David tegen de machtige Chinese Goliath

Sindsdien worden Wong en zijn "die hard"-medestanders regelmatig door rechtbanken veroordeeld wegens opruiing en organiseren van niet toegelaten protest. Wong kent de binnenkant van de gevangenissen in Hongkong en werd een paar keer mishandeld.

De lange arm van China reikt ook in het buitenland: zo werd Wong een keer de toegang geweigerd door Maleisië en werd hij door het regime in Thailand gedeporteerd toen hij daar eregast was op een herdenking van het bloedige neerslaan van een studentenprotest door het Thaise leger in 1976. (Lees verder onder de foto).

Wong (rechts) bij een betoging om het symbool van de "paraplu van het verzet".
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Alom en altijd aanwezig"

Enkele jaren geleden werd de kandidatuur van Wong voor het "parlement" van Hongkong (de Legislative Council of LegCo) geweigerd omdat hij nog geen 21 was. Dat was toen volgens de wet, maar na een veroordeling in 2017 heeft hij samen met enkele medestanders een verbod van vijf jaar gekregen om aan politiek te doen of verkozen te worden.

Wong kwam in juni vervroegd uit de gevangenis, net op tijd om opnieuw een leidende rol te spelen in de nieuwste protestgolf die nu geen honderdduizenden, maar soms miljoenen betogers van alle leeftijden telt.

Joshua Wong wordt door zijn vrienden omschreven als "een robot" die "werkt van's ochtends tot 's avonds" en als "een onuitputtelijke bron van energie". Hij komt uit een protestants-christelijke familie en zegt geïnspireerd te zijn door de predikant Martin Luther. 

Zijn politiek idee is eenvoudig: vrijheid en een echte democratie en een referendum over "soevereiniteit van Hongkong" als de overgangsperiode van verzekerde rechten in 2047 afloopt. Want die datum staat gegrift in het collectieve geheugen van alle jonge Hongkongers.

Twee weken geleden nog had VRT-journalist Stefan Blommaert een gesprek met de 22-jarige Wong. Dat gesprek kunt u hieronder (her)bekijken.

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen