Wist u dat deze beroemdheden ooit voor de klas stonden?

Het schooljaar staat opnieuw voor de deur en dat betekent alle hens aan dek, zowel voor leerlingen als voor leerkrachten. Ook die laatsten zullen weer het beste van zichzelf geven om het schooljaar vlot te laten verlopen. Wat niet betekent, ondanks een gevoel van voldoening, dat niet naar een andere job mag uitgekeken worden. Wat dacht u bijvoorbeeld van volgende 8 beroemdheden die soms vele jaren geleden niet de wereld maar wel een klaslokaal vol leerlingen aan hun voeten hadden liggen?

 

Jon Hamm

Jon Hamm, vooral bekend van zijn rol van Don Draper in "Mad men", was verschillende jaren een leerkracht drama in de John Burroughs School in St.Louis, in de Amerikaanse staat Missouri . Hamm: "Voor mij is onderwijzen een van de mooiste beroepen op deze planeet. Ik ben blij dat ik het een tijdlang heb mogen doen. Ik zou het zeker opnieuw doen. Zelf heb ik de beste leerkrachten ter wereld gehad. Wie ik uiteindelijk geworden ben, ligt voor een heel groot gedeelte aan dat feit." (Sunday Today, juni 2017)

Gene Simmons

Alvorens hij de bassist met de uiterst lange tong van de rockgroep Kiss werd, stond Gene Simmons een zestal maanden voor de klas in Spanish Harlem, een wijk in New York. Simmons: "Muziek of onderwijzen? Ook al zijn de verdiensten in de muziekwereld veel groter, er zijn daar ook veel meer valkuilen. In ieder geval sta je in beide gevallen zelf in de schijnwerpers. Al wil het publiek in een klaslokaal daar misschien liever niet zijn. Terwijl het publiek bij een muziekoptreden dan weer aan je voeten ligt." (Parade, september 2012)

Brian May

Brian May, gitarist van de rockgroep Queen, kreeg na zijn studies een job aangeboden als wiskundeleraar in de Stockwell Manor School in Brixton, een wijk in Londen. May: "Het was een enorme uitdaging, maar uiteindelijk bleek het een job waar ik enorm van genoten heb. De grootste uitdaging was vooral de kinderen op hun stoel te houden. Echt waar, dat was niet makkelijk. Wiskunde werd bovendien beschouwd als een erg vervelend leervak. Ik probeerde de stof met tekeningen en heel veel voorbeelden toch zo boeiend mogelijk te maken." (Daily Mirror, december 1999)

Jesse Williams

Jesse Williams werd wereldberoemd door zijn rol van Jackson Avery in "Grey’s anatomy", maar daarvoor was hij verschillende jaren leerkracht in diverse scholen in Philadelphia, in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Naast Engels doceerde hij Amerikaanse en Afrikaanse geschiedenis. Williams: "Ik ben altijd geobsedeerd geweest door geschiedenis. Die verhalen van vroeger zijn immers zo waardevol voor gemeenschappen die altijd maar te horen krijgen dat hun achtergrond niets voorstelt." (Essence, november 2015)

Stephen King

Hij schreef immens populaire boeken, zoals "Carrie", "The shining" en "Cujo" - om maar enkele te noemen -, maar Stephen King was ook een tijdlang taalleerkracht aan de Hampden Academy in de Amerikaanse staat Maine. King: "Succes in het klaslokaal betekent dat je eerst de aandacht van de studenten moet hebben, om hen vervolgens te tonen dat de grammaticaregeltjes eigenlijk erg eenvoudig zijn. Voor mij moesten ze niet al te veel bezig zijn met rare vervoegingen van werkwoorden. Ik leerde hen liever dat het veel belangrijker was dat het onderwerp en het werkwoord op elkaar afgestemd waren. Hou het simpel was mijn motto." (The Atlantic, september 2014)

Art Garfunkel

Samen met Paul Simon leverde hij pareltjes als "The sound of silence", "Mrs. Robinson" en "Bridge over troubled water" af, toch waagde Art Garfunkel, die zowel een diploma kunstgeschiedenis als wiskunde behaalde, begin jaren 70 zijn kans in het klaslokaal en dat in een school in Litchfield, in de Amerikaanse staat Connecticut. Garfunkel: "Misschien zou ik wel gelukkiger geweest zijn, mocht ik leerkracht gebleven zijn. Onderwijzen gaf me altijd een goed gevoel. Zelfs tijdens mijn studies verdiende ik een centje bij door voor een klas vol kinderen te gaan staan. Op die manier verdiende ik bovendien op een eerlijke manier een inkomen." (Forbes, oktober 2017)

Hugh Jackman

Voor hij zijn fysieke capaciteiten toonde als Wolverine was de Australische acteur Hugh Jackman een schooljaar lang turnleraar aan de Uppingham School in Engeland. Jackman: "Als kind waren er veel superhelden die ik graag zou worden. Maar als ik nu terugkijk, met alle ervaring die ik heb, dan zijn leerkrachten de echte superhelden. Zij zijn degenen die de wereld veranderen. Ik heb eigenlijk altijd het gevoel gehad dat de belangrijkste taak in de wereld door leerkrachten uitgevoerd wordt. Voor mij zijn ze goud waard." (Varkey Foundation, februari 2019)

Mark Knopfler

Samen met Dire Straits leverde leadzanger David Knopfler de wereld hits als "Sultans of swing" en "Private investigations". Daarvoor had hij een 3-tal jaren voor de klas gestaan, in een school in Loughton in het Engelse graafschap Essex. Knopfler: "Ik gaf Engels, iets wat ik wel leuk vond omdat ik toch wel invloed kon hebben met hetgeen ik daar deed. Zo gebruikte ik bijvoorbeeld een gitaar tijdens mijn lessen. Op die manier kon ik de leerlingen zelfs enkele noties over gitaarspelen bijbrengen."

Meest gelezen