Johan Bonny, bisschop van Antwerpen.
Foto Kurt

Bisschop Johan Bonny over politieke druk op onderwijskoepels: "Niemand is gediend met de verstaatsing van het onderwijs"

"Hangt er spanning in de lucht? Ja. Moet dat tot een oorlog komen? Ik denk en hoop het niet." Antwerps bisschop Johan Bonny, de voorzitter van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, voelt aan dat de gesprekken tussen de N-VA, Open VLD en CD&V over de vorming van de Vlaamse regering ook cruciaal zouden kunnen worden voor de impact van de grote onderwijskoepels.

"De nieuwe schoolstrijd", zo bestempelt De Tijd-journaliste Barbara Moens de huidige machtsstrijd over onze onderwijsinstellingen. N-VA wil dat de regering kan bepalen hoe het draait op scholen, de koepels willen die macht zelf in handen houden. De kwestie ligt ongetwijfeld ook op tafel van de onderhandelaars voor de Vlaamse regering.

Bisschop Johan Bonny, de voorzitter van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, bevestigt in "De ochtend" op Radio 1 dat er wel degelijk spanning in de lucht hangt. Maar hij waarschuwt ook voor de te grove veralgemening. "Je moet nooit één zondebok zoeken: 1 vak, 1 richting, 1 visie, 1 koepel, ... Het onderwijs is een gigantisch groot veld. Alle spelers hebben hun verdiensten en zwakke plekken. Eén eruithalen en kapotpikken, ik denk niet dat dat helpt."

Wat met de kwaliteit?

Nochtans wijzen internationale onderzoeken op een kwaliteitsdaling op sommige vlakken in ons onderwijs. Bonny heeft daar een duidelijke mening over: "Je moet het doelgericht bekijken: waar zitten de zwakke plekken? En daar moet je aan werken. Dan moet je het hele discours errond niet nodeloos opkloppen. Maak er een pedagogische vraag van."

Je moet het doelgericht bekijken: waar zitten de zwakke plekken? En daar moet je aan werken. Dan moet je het hele discours errond niet nodeloos opkloppen

Bisschop Johan Bonny

Over de kwaliteit van ons onderwijs doembeelden ophangen, is zinloos, vindt hij. "Wat kan verbeteren, moet verbeteren, maar je wint niet door te generaliseren. Als een patiënt ziek is, moet de dokter de zieke plek zoeken en niet de hele persoon ziek verklaren.

Van onderuit

Dat wil overigens niet zeggen dat het katholieke onderwijs niet wil samenwerken met de politiek. Integendeel, zegt Bonny: "Het katholiek onderwijs is altijd een heel loyale partner geweest. Dat zullen wij in de toekomst ook zijn. Dat daar af en toe een debat uit voortkomt, dat is de logica zelf."

Bonny hamert wel op de vrijheid van onderwijs. "Onderwijs moet van onderuit kunnen worden georganiseerd. De verstaatsing van het onderwijs, daar is geen enkele samenleving mee gediend."

Beluister hier het volledige gesprek met Johan Bonny:

Meest gelezen