Videospeler inladen...

Hevige brand in afvalverwerkingsbedrijf in Moeskroen, ook brand in tuinbouwbedrijf in Herne

In een loods van een afvalverwerkingsbedrijf in Moeskroen woedt een brand. Verschillende brandweerkorpsen uit de regio zijn ter plaatse. Ze worden ook geholpen door Franse collega's. Eerder vanmiddag was er nog een zware brand in een tuinbouwbedrijf in Kokejane, bij Herne, op de grens van Vlaams-Brabant en Henegouwen.

Het vuur ontstond rond 16.30 uur in een loods waar papier en karton wordt opgeslagen. Het vuur breidde al snel uit, met hevige rookontwikkeling tot gevolg. De politie stelde een veiligheidszone in.

Door de omvang van de brand riep de brandweer van Moeskroen al snel de hulp in van vier omliggende hulpverleningszones, waaronder die van Kortrijk. Ook de brandweer van Rijsel (Lille) in Frankrijk schoot te hulp. In totaal zijn zowat veertig brandweerlui ter plaatse. De hulpdiensten vragen de bewoners om ramen en deuren dicht te houden en autobestuurders in de omgeving zetten best hun ventilatie uit. Over de oorzaak is nog niets bekend. 

Bekijk de ruwe beelden van de brand in Moeskroen hier:

Videospeler inladen...

Ook brand in Herne

Eerder vanmiddag was er nog een zware brand in een tuinbouwbedrijf in Kokejane, bij Herne, op de grens van Vlaams-Brabant en Henegouwen. Het vuur is onder controle, maar de brandweerkorpsen zullen nog de hele nacht nablussen. 

De brand veroorzaakte veel rookontwikkeling. Bij de bestrijding van de vlammenzee raakten enkele brandweermannen bevangen door rook en warmte. Zij werden ter plaatse verzorgd.

De hulpdiensten voeren momenteel metingen uit naar de hinderlijke rook. Het zou kunnen dat er asbest vrijgekomen is. "Uit voorzorg vragen wij aan iedereen in de buurt van de rookpluim om ramen en deuren nog altijd te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Groenten en fruit uit de tuin mogen nog niet gebruikt worden", zegt Ann Naert, algemeen directrice van de gemeente Herne. 

Slechts één buurtbewoonster werd uiteindelijk daadwerkelijk uit haar woning geëvacueerd. Drie anderen worden opgevangen in de gemeentelijke sporthal. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen