Video player inladen...

Orkaan Dorian is op weg naar Florida uitgegroeid tot categorie 4 en dus "extreem gevaarlijk" 

De orkaan Dorian, die op Florida in Amerika afstevent, is uitgegroeid tot een orkaan van categorie vier op een schaal van vijf. Dat is extreem gevaarlijk. Er zijn nu al windsnelheden van 215 kilometer per uur gemeten. Verwacht wordt dat de orkaan dinsdag langs de kust van Florida zal scheren.

Volgens de laatste verwachtingen zal orkaan Dorian niet aan land gaan in Florida, maar wel rakelings langs de kust scheren, waardoor de Amerikaanse staat mogelijk af te rekenen zal krijgen met stormvloed, veel regen en harde wind. De vrees is dan ook dat Dorian veel schade zal aanrichten, onder meer omdat de orkaan zich erg traag voortbeweegt.

Dorian bevindt zich nu boven de Atlantische Oceaan, op zowat 600 kilometer ten oosten van de Bahama's, in de Caraïben. Verwacht wordt dat de orkaan dinsdag langs Florida zal passeren, in het zuiden van de VS. Aanvankelijk werd verwacht dat de orkaan dit weekend, of maandag aan land zou gaan.

De Amerikaanse president Donald Trump laat intussen weten dat het ernaar uitziet dat ook de staten North en South Carolina en Georgia het zwaar te verduren zullen krijgen.

AFP or licensors

Door de trage snelheid krijgt de orkaan, die zich nu nog boven zee bevindt, alle kans om nog in kracht toe te nemen. De orkaan wordt gevoed door het warme zeewater. De storm bevindt zich op zo'n 925 kilometer ten oosten van West Palm Beach, Florida.

De Bahama's liggen dit weekend wel al op het pad van de storm. De autoriteiten manen alle inwoners aan tot extreme voorzichtigheid. Bekijk hieronder de laatste beelden over Dorian van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA):

Video player inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen