Rotterdam.

Een hotelkamer voor het Songfestival in Rotterdam? Productie­medewerkers zijn zeker, anderen moeten snel zijn of fors betalen

Gisteren op de middag is bekendgemaakt wie het Songfestival 2020 mag ontvangen en dat is Rotterdam geworden. Hotels en restaurants profiteren altijd mee van de duizenden medewerkers en fans die de internationale liedjeswedstrijd met zich teweegbrengt. Wie in de week van 11 mei wil boeken, zal zich mogen reppen. "Net gemist, uw data zijn populair, we hebben geen kamers meer", verschijnt op talrijke boekingssites. 

Meer dan 300 euro

Maastricht of Rotterdam, tot gisteren was er geen duidelijkheid waar het Songfestival zou plaatsvinden. Nu de knoop eindelijk is doorgehakt, is het voor de fans alvast snel wezen om een hotelkamer te boeken, zélfs al heb je nog geen zekerheid over tickets voor de halve finales en/of de finale. Het Songfestival zet die felbegeerde toegangskaartjes pas eind dit jaar te koop. 

Het Radio 1-programma "De wereld vandaag" ging op zoek naar overnachtingsplaatsen en dat bleek nogal tegen te vallen. "Zoek je naar een kamer op één van de data van de halve finales (12 en 14 mei) dan vindt u er misschien nog één voor 130 euro, voor de finale (16 mei) is er amper nog een kamer te boeken tenzij u meer dan 300 euro wil betalen voor één nacht", klinkt het.

Herbeluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Al 3.000 kamers op voorhand gereserveerd

Het Art Hotel vlakbij de Ahoy-zaal, waar de wedstrijd in 2020 plaatsvindt, merkte zelfs dat de boekingen tijdens de finaleavond van dit jaar al stegen. Toen bleek dat de Nederlandse kandidaat Duncan Laurence zou winnen, werd er al preventief gereserveerd. Sinds de bekendmaking van gaststad Rotterdam zijn de boekingen helemaal fors gestegen. De hotels bevestigen ook dat ze de prijzen hebben laten stijgen. 

Toerisme Rotterdam stelt dat de stad al 3.000 kamers op voorhand had gereserveerd voor medewerkers verbonden aan het Songfestival. Dat gebeurde trouwens ook in Maastricht zodat de organisatie zeker was van verblijfplaatsen. Rotterdam belooft dat er nog 20.000 extra bedden zijn voor fans en toeristen. Die kamers zijn niet allemaal gelegen in de stad zelf, maar in de ruimere omgeving. In steden die dan binnen een uur reistijd vallen.

Er valt een stukje zekerheid weg

Cees Santifort, hoteluitbater in Maastricht

Voor Maastricht is het wegvallen van het Songfestival uiteraard een streep door de rekening. Zo moet hoteluitbater Cees Santifort de 1.200 bedden die waren voorbehouden voor het Songfestival, zien kwijt te raken.

"We hadden die kamers voor productiemedewerkers tot nu toe vastgezet. Had het Songfestival hier doorgegaan, dan zaten die kamers gelijk vol. Nu zullen we die bedden op een andere manier moeten vullen. Er valt een stukje zekerheid weg", legt een ontgoochelde Santifort uit. "Niet alleen voor die paar dagen van het evenement, maar voor de 6 à 7 weken die de hele Songfestivalentourage geboekt had voor onder meer repetities." 

De Ahoy.

Meest gelezen