Video player inladen...

Politie van Hongkong vuurt met traangas op verboden manifestatie

In Hongkong zijn demonstraties vandaag opnieuw uitgelopen op een gewelddadige confrontatie tussen politie en manifestanten. De politie zette traangas en pepperspray in, nadat een kleine groep betogers de politie met stenen en molotovcocktails had bekogeld vlakbij het gebouw van de officiële vertegenwoordiging van de Chinese regering.

In Hongkong - dat onder Chinees bewind staat - komen al maanden demonstranten op straat. De manifestanten protesteren tegen inmenging van het communistische China en eisen meer onafhankelijkheid. Gisteren nog werd een van de gezichten van de betogingen kort opgepakt en nadien op borgtocht vrijgelaten.

Vandaag en morgen waren er in Hongkong opnieuw grote demonstraties gepland, maar er kwam geen toestemming van de politie. De organisatoren van de protesten lieten na de arrestaties - en enkele pogingen om toch toelating te krijgen - weten dat de demonstraties werden afgelast.

Desalniettemin zijn opnieuw tienduizenden mensen op straat gekomen in Hongkong. In de buurt van het gebouw van de officiële vertegenwoordiging van de Chinese regering gooiden demonstranten met stenen en molotovcocktails. Ze probeerden ook om de afsluiting aan het parlementsgebouw te doorbreken. De politie vuurde traangas af en zette ook een waterkanon met blauwe vloeistof in, om de betogers na afloop makkelijk te kunnen herkennen.

Ook in andere wijken van Hongkong werd gemanifesteerd. In het oostelijke deel van de stad, staken de betogers onder meer afgerukte stoelen van de tribunes van een sportveld in brand.

In de buurt van Victoria Park vuurde de politie twee waarschuwingsschoten af. Dat gebeurde toen ze de betogers wou verdrijven uit een groot winkelcentrum. 

Bekijk hier beelden van de bestorming van de metro door de oproerpolitie (let op - harde beelden):

Video player inladen...

Een filmpje dat 's avonds te zien was op de zender TVB toont hoe de politie een metrotoestel bestormt en passagiers slaat met stokken. Op de beelden is ook te zien hoe de politie pepperspray inzet tegen een groepje mensen dat op de grond zit en waarvan één zijn handen in de lucht steekt. Het is niet duidelijk of de passagiers demonstranten waren of wat de aanleiding was van het incident, maar de video wordt gretig gedeeld op sociale media als een voorbeeld van hoe brutaal de politie de betogers behandelt. 

De metromaatschappij legde verschillende lijnen stil, iets wat nog nooit eerder was gebeurd, waardoor verschillende mensen niet naar huis konden. 

Bekijk hieronder de beelden van de 13e protestactie van de inwoners van Hongkong:

Video player inladen...

Meest gelezen