Videospeler inladen...

Asbestdeeltjes vrijgekomen bij brand in tuinbouwbedrijf in Herne

Bij de brand in een tuinbouwbedrijf in Herne gisteren zijn asbestdeeltjes vrijgekomen. Detailmetingen wijzen uit dat die zich hoofdzakelijk hebben verspreid in een straal van vijftig meter rond de firma. Dat meldt het gemeentebestuur van Herne.

In het bedrijf Van Sinay aan de Steenweg op Asse in het Vlaams-Brabantse Herne ontstond gisteren in de namiddag brand in een loods. Die ging gepaard met een enorme rookontwikkeling boven het gehucht Kokejane. De aanwezigheid van asbest in de loods baarde het gemeentebestuur en de hulpdiensten meteen zorgen.

Korpsen van de brandweerzone Vlaams-Brabant West hebben afgelopen nacht nageblust. Het vuur was eerder al onder controle, maar de brandweer bleef paraat. "Onze taak is nu afgelopen", meldde de woordvoerder vanmiddag.

De resultaten van de metingen zijn intussen ook bekendgemaakt door het gemeentebestuur. "Bij de brand zijn asbesthoudende materialen betrokken. Ook de rook bevatte asbest", zegt Ann Naert, algemeen directrice van de gemeente Herne. "De detailmetingen wijzen uit dat de asbestdeeltjes zich hoofdzakelijk hebben verspreid in een straal van vijftig meter rond het getroffen bedrijf."

"Slechts enkele restdeeltjes zijn gevonden in een straal tot honderd meter van het bedrijf. Daarbuiten werd voorlopig geen asbest aangetroffen. De kans is zeer klein dat dit alsnog gebeurt. Asbestmateriaal kan door de rook en afhankelijk van de wind tot maximaal enkele honderden meters worden meegevoerd."

Meest gelezen