Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Duitse president Steinmeier vraagt vergiffenis aan Polen bij herdenking begin Tweede Wereldoorlog

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft de slachtoffers van het Duitse geweld in 1939 om vergiffenis gevraagd. Dat deed hij tijdens een ceremonie in Wielun. Dat is een Pools stadje waar in 1939 de eerste bommen vielen van de Tweede Wereldoorlog.

Op 1 september 1939 bombardeerde de Duitse Luftwaffe voor zonsopgang het Poolse stadje Wielun, dat verder geen enkel militair belang had. Zo'n 1.200 mensen kwamen om bij de bombardementen.

De eerste bommen vielen op het ziekenhuis, dat op het dak een rood kruis had staan. Ongeveer 75 procent van de stad werd verwoest.

Ik breng hulde aan de Poolse slachtoffers van de Duitse tirannie en vraag om vergiffenis

"Ik breng hulde aan de slachtoffers van de aanval op Wielun", zei Steinmeier.  

De aanval op Wielun wordt gezien als de start van de Tweede Wereldoorlog, een oorlog waarbij zes miljoen Poolse burgers, onder wie drie miljoen joden, omkwamen.

Bekijk hier het fragment van Steinmeiers toespraak en sfeerbeelden van de herdenkingsplechtigheid in Wielun (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Herdenking 80ste verjaardag begin Tweede Wereldoorlog

Zo'n 250 officiële gasten, onder wie verschillende staatshoofden, komen straks bijeen in de Poolse hoofdstad Warschau om samen de 80ste verjaardag van de start van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Andere aanwezigen zijn onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse eerste minister Edouard Philippe en ook aftredend premier en toekomstig voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.

De Amerikaanse president Donald Trump is niet aanwezig. Hij besloot in de VS te blijven door de komst van orkaan Dorian in Florida.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen