Nicolas Maeterlinck

Geen recordwarme zomer achter de rug: 2019 kende de op drie na warmste zomer ooit

Afgelopen zomer kende dan wel drie hittegolven, de warmste zomer ooit is het niet geworden. De zomers van 2018, 2003 en 1976 waren nog warmer.

De zomer van 2019 (juni, juli en augustus) had een gemiddelde temperatuur van een zinderende 19,1 graden in Ukkel, normaal is dat 17,6 graden. We hadden de voorbije zomer dan ook maar liefst drie hittegolven. Enkel in de zomer van 1947 waren er meer hittegolven. Maar tussen de hittegolven door kwakkelde het zomerweer wat dit jaar. 

2019 komt daardoor niet op het podium van warmste zomers sinds het begin van de waarnemingen. Daar vinden we op plaats drie de legendarische zomer van 1976 (met een gemiddelde temperatuur van 19,2 graden), op de tweede plaats staat de zomer van 2003 (19,7 graden), de warmste zomer ooit is die van vorig jaar (19,8 graden).

Qua zonneschijn staat de voorbije zomer op de tiende plaats. Juni was natter dan normaal terwijl juli en augustus eerder droog waren. In totaal viel er in Ukkel de afgelopen zomer minder neerslag dan normaal: 198,8 mm tegenover een normale waarde van 224,6 mm. 

Wanneer begint de herfst?

Intussen zijn we 1 september geworden, de start van de herfst. Althans, de weerkundige herfst. Voor de astronomische herfst is het wachten tot 23 september om 09.50 uur, het moment dat de zon loodrecht invalt op de evenaar.

"Heel veel mensen denken dat een astronomisch seizoen per definitie begint op een 21e. Dat is niet zo. Meer zelfs: de herfst is in onze tijdrekening nog nooit begonnen op 21 september", zegt weerman Frank Deboosere.

Meest gelezen