Videospeler inladen...

"Mijn baby kreeg haar over zijn hele lichaam": refluxmiddel in Spanje verwisseld met haargroeimiddel

In Spanje hebben een 20-tal baby's abnormale haargroei ontwikkeld - het zogenoemde "weerwolfsyndroom" - nadat een middel tegen reflux per abuis verwisseld werd met een middel voor haargroei. De Spaanse autoriteiten wijzen met een beschuldigende vinger naar een farmaceutisch bedrijf in de Zuid-Spaanse stad Málaga. Er loopt een gerechtelijk onderzoek.

Dit voorjaar kregen verschillende baby's verspreid over Spanje het middel omeprazole voorgeschreven om reflux tegen te gaan, ook de tien maanden oude Uriel. "Maar in maart begon er al wat meer haar op zijn hoofd te groeien en in april zat binnen een week tijd zijn hele rug onder de haren", getuigt zijn moeder. "Afgezien van zijn handpalmen, voetzolen en buikje kreeg hij haar over zijn hele lichaam."

Zeker 16 andere baby's kregen ook af te rekenen met het "weerwolfsyndroom". Allemaal hadden ze al enkele maanden omeprazole gekregen. Begin juli kwam de Spaanse gezondheidsautoriteit met een eerste officiële waarschuwing. Er werd een onderzoek ingesteld en wat bleek? Wat in de apotheek was verkocht als het antireflux-middel omeprazole bleek in werkelijkheid het haargroeimiddel minoxidil te zijn.

Volgens de Spaanse autoriteiten ligt de oorzaak bij het farmaceutische bedrijf Farma Química Sur in Málaga dat kennelijk minoxidil verpakt heeft als omeprazole en zo aan verschillende apotheken heeft gedistribueerd. Hoe dat is kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. Het bedrijf is stilgelegd voor onderzoek en de betrokken middelen zijn uit de rekken gehaald. Het Spaanse gerecht is bezig met de zaak.

De getroffen baby's zijn intussen de overmatige haargroei aan het verliezen. Volgens experts zal al het overtollige haar op termijn inderdaad verdwijnen nu de kinderen geen minoxidil meer innemen. Het is wel afwachten of er op termijn eventuele andere gevolgen voor de gezondheid van de baby's zullen zijn. Zo kan minoxidil een impact hebben op het hart.

Bekijk hieronder de beelden en het verhaal van de moeder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen