Video player inladen...

Op de zevende dag zat de paus vast, in de lift

Paus Franciscus was deze middag enkele minuten te laat voor het traditionele publieke angelusgebed op het Sint-Pietersplein in Rome. Oorzaak was een storing met de lift: de paus heeft bijna een half uur lang vastgezeten.

De paus gaat elke zondag op het middaguur traditioneel het angelusgebed voor, voor de verzamelde gelovigen op het Sint-Pietersplein. Maar vandaag kwam hij 7 minuten te laat. "Ik verontschuldig mij, maar ik heb 25 minuten vastgezeten in een lift", luidde de berouwvolle verklaring van paus Franciscus.

Een elektriciteitsstoring was de boosdoener. Brandweermannen hebben de 82-jarige paus moeten bevrijden uit zijn benarde situatie. De paus verloor zijn goede humeur niet en vroeg de gelovigen om een applaus voor de barmhartige brandweerlui.

13 nieuwe kardinalen benoemd

De paus heeft vandaag ook de benoeming van 13 nieuwe kardinalen aangekondigd. Twee van hen gelden als verdedigers van migranten en hun rechten.

Zo benoemde de paus de Tsjech Michael Czerny, die in het Vaticaan verantwoordelijk is voor migranten en vluchtelingen. De eer is ook weggelegd voor de Italiaan Matteo Zuppi, de aartsbisschop van Bologna die zich het lot van de vluchtelingen aantrok tijdens zijn werk in Rome. Daarnaast benoemde Franciscus geestelijken uit armere landen en moslimlanden, zoals Marokko en Indonesië.

De paus heeft al herhaaldelijk geestelijken uit de periferie van de Kerk tot kardinaal benoemd. De 13 geestelijken worden op 5 oktober officieel benoemd tijdens een consistorie. Tien van de 13 nieuwe kardinalen zijn minder dan 80 jaar oud en zijn dus stemgerechtigd wanneer er een opvolger voor Franciscus moet gekozen worden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...