Video player inladen...

Orkaan Dorian beukt in op de Bahama's; Vlaamse in Florida: "prepare for the worst, hope for the best"

De orkaan Dorian heeft rond de middag, plaatselijke tijd, de Abaco-eilanden bereikt, in het noorden van de Bahama's. Die eilandengroep ligt tussen Florida en Cuba in de Caraïben. De windsnelheden gaan tot extremen, met uitschieters tot 350 kilometer per uur. Hulpdiensten roepen de inwoners op om op alle manieren dekking te zoeken. Dorian is  een orkaan van categorie 5, de zwaarste categorie. Op de Bahama's wonen 310.000 mensen.

"Zoek onderkomen bij familie of zoek andere accomodaties die veilig zijn. Ik vraag met aandrang om niet onbezonnen te werk te gaan en deze orkaan proberen uit te zitten. De prijs die je zou betalen, kan wel eens je leven zijn of zware fysieke verwondingen", probeert premier Minnis de bevolking te overtuigen.  

De storm is intussen uitgegroeid tot de zwaarste categorie, 5. Er worden windsnelheden gemeten van 295 kilometer per uur, met uitschieters tot zelfs 354 kilometer per uur.

De eerste berichten uit de Bahama's maken gewag van afgeknapte bomen en vernielde haveninfrastructuur. De doortocht van Dorian zou wel eens uren kunnen duren. 

Dorian wordt nu al vergeleken met Andrew in 1992. In het oosten van Florida kwamen toen 65 mensen om en werden 63.000 huizen verwoest.

Of Dorian koers zet naar Florida, Georgia of Noord-Carolina is nog niet zeker. Vier zones in Florida zijn preventief geëvacueerd. De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, zet alvast 2.500 soldaten in om hulp te verlenen.  

De Vlaamse Sylvie Bové woont in Parkland, in de buurt van Fort Lauderdale. Zij heeft te horen gekregen dat de scholen dichtblijven. Ze bereidt zich voor door de auto vol te tanken,  en water en droge voeding in te slaan.

Blikken bonen, appelmoes en ander voedsel dat je niet moet opwarmen

"Het lijkt wat op een oorlogstoestand," zegt Sylvie Bové, met urenlange files aan de benzinestations. Zelf woont ze in een nieuw huis met ramen die de impact van takken en andere projectielen zouden moeten aankunnen, maar ze vreest voor het lot van veel mede-inwoners van Florida die in stacaravans verblijven.

Prepare for the worst and hope for the best

"De mensen zijn wel degelijk ongerust," zegt Bové. "Ze volgen alle nieuws op de voet." Als Dorian aan land komt in Florida, dan zal dat wellicht maandagvoormiddag Belgische tijd zijn.

   
Bekijk het verslag over Dorian uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen