ROB-tv maakte deze foto van de doodshoofdvlinder.
ROB-tv

"Silence of the lambs" in Rillaar: zeldzame doodshoofdrups die in juli werd ontdekt, ontpopt tot vlinder

In juli ontdekte een koppel in Rillaar een rups van een zeldzame doodshoofdvlinder in de tuin. Dat beestje is onder meer bekend van de beroemde poster van de film "The silence of the lambs". Lilian en haar man hebben de rups in leven kunnen houden en die deed wat ze hadden gehoopt: zich verpoppen tot doodshoofdvlinder.

De Vlaams-Brabantse regionale zender ROB-tv wist de eerste foto te maken van de doodshoofdvlinder die huist in een emmer bij Lilian en haar echtgenoot in Rillaar. "Het beestje zit er wel wat ineengedoken bij", zegt Lilian, "maar mijn man heeft er al eens met zijn vinger tegen geduwd en dan beweegt hij wel met zijn vleugels. En dat is heel mooi."

"In juli geleden hebben we die gevonden", vertelt Lilian nog. "We hebben die dan in een emmer gezet en mijn man heeft er aarde bijgedaan, omdat we gelezen hadden dat die rups zich ontpopt in de grond. Zes weken lang heeft die onder de grond gezeten en nu was het beestje ineens daar."

Zeldzaam

Lilian en haar man hebben ook een lepel honing en een bloem in de emmer gelegd, zodat de vlinder ook zou kunnen eten. "Het is niet de bedoeling dat hij eeuwig in de emmer blijft zitten, maar we willen er toch nog enkele dagen van genieten", grinnikt Lilian.

Een doodshoofdrups (en dus ook -vlinder) is zeldzaam in ons land. In juli liet Natuurpunt weten dat het dit jaar nog maar twee meldingen kreeg van mensen die zo'n doodshoofdrups vonden. Ook vorig jaar waren er maar zeven meldingen van doodshoofdrupsen en -vlinders. 

Een doodshoofdvlinder in volle glorie.
CC - Anaxibia

Meest gelezen