Videospeler inladen...

Twee dagen op rij grote rookpluim boven Antwerpen: na BASF moet nu ook Borealis onverwachts fakkelen

In en rond Antwerpen krijgt de brandweer al sinds gisteren veel oproepen over een grote rookpluim boven de Antwerpse haven. Maar de brandweer stelt gerust: het gaat niet om een grote brand, maar wel al twee dagen op rij om zogenoemd "fakkelen" bij bedrijven in de haven. Dat is een veiligheidsprocedure waarbij gassen uit de installatie via een grote fakkel verbrand worden. 

Gisteren in de late namiddag had chemiereus BASF te kampen met een technische storing, waarna het bedrijf uit veiligheid moest fakkelen. Dat betekent dat via een fakkel de gassen uit de installatie worden opgebrand. Rond 21u20 meldde het bedrijf dat de grootste problemen achter de rug waren, op wat licht- en geluidshinder na.

(lees verder onder de foto)

De rookpluim van gisteren

Maar ook vandaag is er een grote rookpluim te zien, deze keer afkomstig van Borealis in Beveren. De burgemeester van Beveren, Marc Van de Vijver (CD&V), bevestigt dat ook daar problemen waren, waarna een fabriek is stilgelegd en er moest worden gefakkeld.

Normaal wordt daar stoom bijgestoken, dan heb je die zwarte rookpluim niet

Marc Van de Vijver (CD&V), burgemeester van Beveren

"Normaal wordt daar stoom bijgestoken, dan heb je die zwarte rookpluim niet. Maar dat zou nu technisch niet kunnen, waardoor je die enorme rookpluim ziet. Veel mensen stellen zich daar dan ook - terecht - veel vragen over."

Volgens Van de Vijver is de rook niet schadelijk en hoeven mensen zich geen zorgen te maken. Borealis heeft nog niet laten weten wanneer de problemen opgelost zijn.

Meest gelezen