Twee regeringen, 15 werkgroepen en twee rondetafels later: waar staan we 100 dagen na de verkiezingen?
Op zondag 26 mei verkozen we een nieuwe federaal, Vlaams, Waals, Brussels en Europees parlement. Waar staan we nu, 100 dagen na de verkiezingen? Politiek journalist Bart Verhulst legt uit.
Eén ding is zeker: de kiezer heeft altijd gelijk. Ook al heeft die kiezer de kaarten op 26 mei allesbehalve makkelijk gelegd. Vlaanderen en Wallonië stemden compleet anders. In Vlaanderen was het uiterst-rechtse Vlaams Belang de grote winnaar, in Wallonië het uiterst-linkse PTB en de groenen van Ecolo. De socialisten werden samen met de centrumrechtse regeringspartijen aan beide kanten van de taalgrens (N-VA, CD&V, Open VLD, MR en CDH) afgestraft. Al bleven de N-VA in Vlaanderen en de PS in Wallonië wel beide de grootste partij.
100 dagen later zijn dit vier cruciale vragen.
1. Hebben we al een regering?

2. Gaat de federale formatie weer 541 dagen duren zoals in 2010?

3. Moeten we dan opnieuw gaan stemmen?

4. Waarom wordt er nu pas onderhandeld over een Vlaamse regering?

Ook met de vorming van een nieuwe Waalse regering komt het, wellicht binnenkort, wel goed. Eén regering blijft een groot vraagteken: de federale, Belgische regering. Daarover is nog geen enkele onderhandeling gevoerd. Het is zelfs nog niet bekend wie er met wie zal onderhandelen.
Misschien kan jij de puzzel mee helpen leggen?