105 leerlingen op Montfortinternaat in Rotselaar: "Tof om dag en nacht bij vrienden te zijn"

Bijna 1,2 miljoen Vlaamse kleuters, kinderen en tieners gaan na twee maanden zomervakantie opnieuw naar school. De meesten gaan vanavond weer naar huis, maar de leerlingen van het Montfortinternaat in Rotselaar keren pas vrijdag weer huiswaarts. Het aantal internen is daar dit jaar licht gestegen.

Het Montfortinternaat in Rotselaar huisvest dit jaar 105 leerlingen. "Iets meer dan vorig jaar", vertelt beheerder Willy Vertessen. "Vorig jaar hadden we 'maar' 100 internen." Sinds zeven uur vanmorgen vangt Willy de leerlingen op. "Ze kunnen na aankomst eerst hun spullen opbergen en daarna ontbijten we allemaal samen in de refter."

Toch pendelen naar school

Het Montfortinternaat ligt bij het Montfortcollege, een middelbare school in Rotselaar, maar niet alle internen lopen daar school. "Sommige leerlingen gaan naar school in andere gemeenten zoals Haacht, Leuven en Wezemaal. Zij moeten alsnog naar school pendelen. De leerlingen nemen de bus naar daar en andere, jongere leerlingen brengen we naar daar", vertelt Willy aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

Na schooltijd vissen vangen

Na school houden de leerlingen die op het internaat verblijven zich bezig met sporten zoals voetbal of volleybal, maar ze kunnen ook vissen in de visvijver die bij het internaat hoort. "We hebben ook twee eigen jeugdbewegingen, zodat de leerlingen zich zeker niet vervelen na schooltijd", aldus Luc.

Hoe tof de activiteiten ook zijn, toch hebben niet alle leerlingen zin in de eerste schooldag. "Of het leuk wordt, hangt af van de klas waarin ik terecht komt", vertelt leerlinge Heleen. Een andere leerling, Melvin uit Brussel, vindt het wel fijn om weer op internaat te zitten. "'t Is plezant om de hele tijd bij je vrienden te zijn, dag en nacht."

Meest gelezen