150 Belgen hebben alcoholslot in wagen

Op dit moment rijden er in België ongeveer 150 mensen rond met een alcoholslot in hun wagen. Het cijfer is afkomstig van Vias, het instituut voor verkeersveiligheid Vias. Vias verwacht dat het aantal tegen eind dit jaar zal opgelopen zijn tot 500. 

Op 1 juli 2018 is de wet op het rijden onder invloed strenger geworden. De politierechter legt sindsdien een alcoholslot op aan bestuurders die betrapt zijn met minstens 1,8 promille alcohol in het bloed. Bestuurders die al eerder betrapt waren op rijden onder invloed, krijgen al een alcoholslot opgelegd als ze 1,2 promille alcohol in het bloed hebben. 

Als gevolg van het strenger worden van de wet, rijden op dit moment ongeveer 150 Belgen rond met een alcoholslot. Vroeger waren het er minder, met op piekmomenten ongeveer 70. 150 lijkt nog altijd weinig,  maar Stef Willems van Vias verwacht dat het aantal tegen eind dit jaar zal oplopen tot 500. 

"Mensen die door de rechter veroordeeld zijn tot een alcoholslot, krijgen bijna altijd ook een rijverbod opgelegd en moeten ook hun rijexamens opnieuw afleggen", legt Willems uit. "Het alcoholslot wordt pas geïnstalleerd als die fases doorlopen zijn. Tussen de uitspraak van de rechter en de installatie van het alcoholslot kunnen al snel enkele maanden zitten. Daarom zal het aantal tegen eind dit jaar sterk opgelopen zijn." 

Meest gelezen