James Arthur Photography

Begrotingstekort van 12 miljard voorspeld tegen 2024, De Croo wil dat PS en N-VA snel samenzitten

Tegen 2024 moet de federale regering op zoek naar 11,8 miljard of 2,20 procent van het bruto binnenlands product om onze begroting op orde te krijgen. Dat blijkt uit nieuwe voorspellingen van het Monitoringcomité, dat de begroting in de gaten houdt. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) ziet daarin een aansporing voor de PS en de N-VA om "zo snel mogelijk" aan de federale onderhandelingen te beginnen. 

De alarmbellen gaan al een tijdje af over de toestand van de Belgische begroting. Bij het begin van de regeerperiode was de ambitie nog om tegen het einde van 2018 de boekhouding op orde te hebben, maar vorig jaar sloot de federale regering af met een (nominaal) tekort van 0,7 procent.

Zonder bijsturing wordt die toestand er de volgende jaren niet beter op. Woensdag stelden de federale informateurs Johan Van de Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) nog een nota voor aan de verschillende partijen waarin voorspeld werd dat het begrotingstekort tegen 2024 verder oploopt tot 11 miljard. 

Die cijfers worden nu bevestigd door een raming van het Monitoringcomité, een groep van topambtenaren die de begroting in de gaten houden. Tegen 2024 zou de federale regering 11,8 miljard moeten vinden om een begroting in evenwicht te hebben. Dat verschil komt overeen met 2,20 procent van het bruto binnenlands product (bbp). 

Als daaruit de eenmalige inkomsten worden gefilterd en als er geen rekening wordt gehouden met de economische situatie, komt de raming uit op een tekort van 11,3 miljard of 2,12 procent van het bbp tegen 2024, het zogenoemde "structurele tekort".

Deadline: 2021

Aan Europa heeft de overheid beloofd om de begroting ten laatste tegen 2021 op orde te hebben. Voor Europa worden de begrotingen van de federale overheid, de regionale en de lokale overheden samen bekeken. Daar voorspelt het Monitoringcomité een gat van 11,28 miljard tegen 2021, dat verder oploopt tot 13,9 miljard tegen 2024.

Dat noopt tot urgentie, vindt ook federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). De Croo roept "de twee grootste partijen, de PS en de N-VA" op om "zo snel mogelijk samen te zitten":  "We moeten zo snel mogelijk een stabiele regering hebben".

En voor De Croo zijn het  de PS en de N-VA die zo'n regering moeten vormen, want een regering met Groen erbij "ziet hij niet zitten", liet hij dit weekend verstaan in Het Laatste Nieuws. Tegen 15 oktober verwacht de Europese Commissie al een ontwerpbegroting voor volgend jaar. 

Meneer De Croo wekt de indruk dat het een kwestie is van de N-VA en de PS om samen rond de tafel te zitten, om dan een toverstok te vinden. Zo eenvoudig is het niet

Peter De Roover, Kamerfractieleider voor N-VA

"Wij zijn klaar om elk gesprek aan te gaan", reageert Kamerfractieleider van de N-VA Peter De Roover. "Eventueel kunnen we zien waar we het met elkaar oneens zijn, maar dan weet de publieke opinie ten minste waar het probleem zit." 

Hij vindt De Croo nogal optimistisch over wat de PS en de N-VA samen kunnen bereiken: "Meneer De Croo wekt de indruk dat het een kwestie is van de N-VA en de PS om samen rond de tafel te zitten, om dan een toverstok te vinden. Zo eenvoudig is het niet." Het "maatschappelijk project" van de PS en de N-VA ligt "nogal uit elkaar", benadrukt De Roover nog eens. Maar van een veto richting de PS, zoals voor de verkiezingen, is er geen sprake meer. 

Meest gelezen