Cultuurblad “Ons Erfdeel” verandert van naam en wordt “de lage landen”

Na 62 jaar vaart het tijdschrift "Ons Erfdeel" onder een andere vlag, maar de inhoud blijft als vanouds: cultuurnieuws uitdiepen uit Vlaanderen en Nederland.

“Ons Erfdeel” heet vanaf 2020 “de lage landen”. Het blad bestaat al sinds 1957 - gesticht door Jozef Deleu - en brengt al tientallen jaren diepgravende artikels over cultuur in Vlaanderen en Nederland, over literatuur, theater, muziek, film of cultuurbeleid. Geschreven door Vlamingen en Nederlanders.

Oubollig en niet inclusief

Na 62 jaar was het tijd voor een nieuwe naam, zegt hoofdredacteur Luc Devoldere. Want die zorgde stilaan voor een verkeerde perceptie. “Is het een erfgoedblad? Op de boekenbeurs komen mensen ook vragen of we misschien over erfenissen schrijven,” lacht Devoldere in een gesprek met VRT NWS. Zeker in Nederland werd de naam oubollig bevonden en ook niet inclusief genoeg: “Ons” Erfdeel lijkt stilaan ideologisch geladen. “De naam werpt barrières op, zorgt voor misverstanden en soms onbehagen.” 

De nieuwe naam “de lage landen” is afgetoetst en goed bevonden, zegt Devoldere. Hoewel er misschien wel oudere lezers zullen zijn die de klassieke naam “Ons Erfdeel” zullen missen. De vergelijking met de krant  De Standaard die in 1999 "AVV/VVK" (“Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus”) schrapte van de voorpagina, wijst de hoofdredacteur van de hand. De Standaard sloeg toen inhoudelijk een andere weg in, maar “de lage landen” niet. Het blad blijft trouw aan de inhoud: “Wars van de waan van de dag wil "de lage landen" de tijd beschrijven, met respect voor traditie, open voor de wereld en los van elke ideologie”.

“De lage landen” blijft vier keer per jaar op papier verschijnen. Dat is telkens een dik boek. De Franse versie “Septentrion” verandert niet van naam. Het Engelstalige jaarboek over Vlaamse en Nederlandse cultuur verschijnt niet meer.

Sinds enkele maanden zijn ook de websites aangepast, met nieuwe namen: in het Nederlands www.de-lage-landen.com; in het Frans www.les-plats-pays.com en in het Engels www.the-low-countries.com. Een deel van de inhoud is gratis toegankelijk; de rest zit achter een betaalmuur. 

De tijdschriften en websites worden gefinancierd door de Vlaamse én de Nederlandse overheid, door mecenassen (sponsors) en door de verkoop van losse nummers en abonnementen. 

Meest gelezen