De M4 Sherman: de tank die Antwerpen bevrijdde

Schrik niet als u deze week een Amerikaanse Shermantank door uw straat ziet rijden. Deze week trekt een militaire colonne door de provincie Antwerpen om 75 jaar Bevrijding te vieren. "De tanks van onze bevrijders werden overal in het land toegejuicht", vertelt Willem Segers die zelf meerijdt met een Sherman.

"Deze Shermantank weegt 33 ton en verbruikt zo'n 400 à 500 liter benzine per 100 kilometer", zegt Willem Segers van het Koninklijk Legermuseum. "De Amerikanen hebben 49.000 Shermans gemaakt. Ze reden er zelf mee rond in de Tweede Wereldoorlog net zoals onze andere bevrijders: de Canadezen, Polen en Britten."

Op die manier zijn de Shermans onlosmakelijk verbonden met de bevrijding van onze contreien in 1944. "Stel je voor, je wordt als jonge knaap ergens in Amerika opgeleid tot tanksoldaat. Dan kom je na een lange reis aan in Groot-Brittannië waar je nog een aantal weken met je tank oefent. Vervolgens moet je naar Normandië voor hevige gevechten met de Duitse tankdivisies. Honderden Shermans zijn daarbij vernietigd. Toen de Duitsers in sneltempo terugtrokken over België zijn de Britse en Amerikaanse legers met hun Shermantanks gevolgd. Overal, of het nu in Antwerpen, Brussel of een klein boerengat was, werden de tanks begroet door juichende mensen. Dat moet wat geweest zijn voor die jonge tanksoldaten."

Oorverdovende bakoven

Zaterdag rijdt Zoerselaar Willem Segers Antwerpen binnen met zijn Shermantank naar aanleiding van de 75e Bevrijdingsfeesten. "Je kan me zien in de Sherman Firefly met het langste kanon," lacht hij. Zo'n oude tank besturen is bovendien helemaal anders dan met een auto rijden. "Ik heb wel drie pedalen maar geen stuur. Een Sherman heeft twee hendels waarmee ik de linkse en rechtse rupsband afzonderlijk kan bedienen."

Segers is blij dat hij met het voorspelde warme weer zijn hoofd naar buiten kan steken. "Bij de minste zon verandert een Shermantank al snel in een hete bakoven dus is alle verkoeling welkom. Uiteraard mag je die klep in een echte oorlog niet openen. Dan zit je met zijn vijven afgesloten in de kruipruimte bij het oorverdovende geluid van de motor en het geschut. Gelukkig zijn de omstandigheden bij deze feestelijkheden anders."

Shermantank bevrijdt Antwerpen Shermantank Shermantank

Meest gelezen