Foto Hugo Willocx

Plak je gezicht op het lichaam van Hollywoodsterren: nieuwe Chinese app razend populair, maar niet zonder controverse

Wat als je plots opduikt in een bekende Hollywoodfilm? of meer nog, wat als je even de plaats van Leonardo DiCaprio of Marilyn Monroe inneemt bij een van hun legendarische scènes? Een nieuwe mobiele app uit China doet dat voor u in een paar seconden door gebruik te maken van AI (artificiële intelligentie). De zogehete Zao-app is sinds vrijdag beschikbaar in de Chinese appwinkels. De app gaat viraal, maar zorgt meteen ook voor ophef.

'Deepfake'

Zao viel duidelijk in de smaak van de Aziaten na zijn lancering. De gezichten-app is sinds vrijdag al miljoenen keren in China gedownload en gebruikt. Volgens experten is Zao zelfs intussen de meest gedownloade app in China. De app vervangt de gezichten van film- en sportsterren, of het gezicht van eender wie, door uw gezicht. Zao stelt hiervoor een lijst op van videofragmenten, waaruit je kan kiezen om het gezicht van het personage door je eigen gezicht te laten vervangen. Zo'n video heet dan 'Deepfake'. Het vervangen van gezichten gebeurt erg snel via zogenaamde AI (artificiële intelligentie).  Het resultaat kan je daarna gemakkelijk opslaan en delen via sociale media.

Zorgen over privacy

Ondanks zijn grote succes, roept de app vragen op inzake privacy bij de gebruikers. Het doet een beetje denken aan de ophef rond FaceApp, die deze zomer heel wat aandacht trok. De gebruikers eisen van de ontwikkelaars van Zao meer transparantie over de data die ze prijs geven, namelijk een beeld van hun gezicht. Wat met al die beelden gebeurt blijft erg onduidelijk.

Momo, het Chinees-bedrijf achter Zao, heeft door de ophef haar algemene voorwaarden, waarmee de gebruikers moeten toestemmen, aangepast. In die algemene voorwaarden stond eerder dat het bedrijf de 'gratis, onherroepelijke, permanente, overdraagbare en licentie-mogelijke' rechten had op alle gebruikersbeelden. Nu belooft het Chinese bedrijf dat de gezichten van de gebruikers en de videofragmenten alleen gebruikt worden om de artificiële intelligentie te verbeteren.

Meest gelezen