AFP or licensors

Griekenland brengt 1.500 asielzoekers van Lesbos naar vasteland: al twee ferry's aangekomen

In de Griekse stad Thessaloniki is opnieuw een ferry aangekomen, met 380 asielzoekers aan boord. Gisteren bracht een eerste ferry al 640 mensen van Lesbos naar het vasteland. In totaal wil Griekenland 1.500 asielzoekers van het eiland naar het vasteland brengen. De overheid wil op deze manier de overbevolking in de kampen op het eiland verminderen en een voorlopige oplossing bieden voor de recente toename van vluchtelingen en migranten op Lesbos. 

Een eerste ferry bracht gisteren 640 mensen naar de noordelijke stad Thessaloniki, het gaat vooral om Afghaanse families. De asielzoekers werden daarna in bussen naar een kamp in Nea Kavala, in het noorden van Griekenland, vervoerd. In dat kamp verblijven momenteel zo’n 1.000 Syrische families. Een tweede ferry kwam vanmorgen aan met 380 asielzoekers aan boord. 

Overvolle kampen

Officiële cijfers vermelden dat er zo'n 10.000 mensen in de kampen in Lesbos zaten, terwijl er maar plaats is voor 3.000. Ook de faciliteiten op de andere Griekse eilanden zoals Kos, Samos, Leros en Chios zitten overvol. De doorlooptijd is te lang, maar ook het aantal mensen dat via de Egeïsche Zee Griekenland bereikt, is de laatste tijd toegenomen. Volgens het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR gaat het dit jaar alleen al om 23.700 mensen.

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

Een woordvoerster van de Europese Commissie zei dat Brussel in nauw contact staat met de Griekse autoriteiten. De Commissie toont zich bezorgd om de grote aantallen migranten die opnieuw op Lesbos aankomen. Zo kwamen er vorige donderdag op één dag bijna 600 mensen aan. 

Overheid wil strengere grenscontroles

Het akkoord dat de Europese Unie in 2016 met Turkije sloot, moest het aantal vluchtelingen en migranten die via de Egeïsche Zee Europa proberen te bereiken fors doen afnemen. Dat leek in eerste instantie te lukken, met fors dalende migratiecijfers als resultaat, maar de route lijkt opnieuw populairder te worden. 

De nieuwe conservatieve regering in Athene heeft zich voorgenomen de druk op de eilanden te verminderen door grenscontroles strenger te maken en asieldossiers sneller te behandelen.

AFP or licensors

Meest gelezen