Hoeve Mieneke was bijna ingestort, maar is nu gerestaureerd

Hoeve Mieneke, een bekende hoeve in Kelchterhoef, was er bijna niet meer. De voorbije winters was al een deel van de hoeve ingestort, maar nu is het gebouw gerestaureerd.

Hoeve Mieneke is de hoeve van wijlen Philomena Beertens. Na haar dood verbleven er nog jeugdbewegingen, en lange tijd was er ook een horecazaak gevestigd. Maar sinds de jaren negentig was de hoeve sterk in verval. Bij een volledige instorting had de gemeente het gebouw juridisch zelfs niet meer mogen heropbouwen. Even is afbraak een optie geweest voor het bestuur, en ook met Bokrijk werd nog gesproken over een verplaatsing.

Uiteindelijk heeft de gemeente 300.000 euro vrijgemaakt voor de renovatie van de hoeve. Afgelopen weekend is Hoeve Mieneke weer geopend. De kleinzoon van Philomena, Jaak Beertens, is nog in de hoeve geboren. "Ik heb hier ongeveer negen jaar gewoond. Het is fijn dat ze het opgemaakt hebben en dat het weer 100 jaar kan meegaan."

 

 

Meest gelezen