Huiselijk geweld en minderjarige criminelen sneller aangepakt

Vandaag is niet alleen het nieuwe schooljaar gestart, maar ook het gerecht is een nieuw werkingsjaar begonnen. Justitie wil in alle Limburgse politiezones kleine criminaliteit versneld aanpakken. Vanaf vandaag zal dat ook gebeuren voor huiselijk geweld en minderjarige criminelen.

Het project M staat voor Multidisciplinair Maatwerk Met snelheid, oftewel een snelle behandeling van kleine criminaliteit. Een rechter zit samen met iemand van een justitiehuis op het politiekantoor en behandelen in snel tempo dossiers. Nu loopt het project M in de zones Carma en Limburg Regio Hoofdstad, maar ook de andere zones hebben interesse. Procureur Guido Vermeiren: “We gaan in eerste instantie in de twee zones waar we nu actief zijn al beginnen met dossiers met minderjarigen en intrafamiliaal geweld, maar daarnaast moeten we het systeem in alle Limburgse politiezones uitrollen. De burgemeesters en de korpschefs zijn ervan op de hoogte, maar de concrete afspraken moeten daar nog voor gemaakt worden.”

Straatboefjes

Minderjarige criminelen kunnen vanaf vandaag ook aangepakt worden via project M. “De bedoeling is dat zij binnen de twee weken de beslissing krijgen van het parket”, zegt procureur Vermeiren. “Het is een snelle en zichtbare reactie waardoor het heel duidelijk zal zijn dat wie iets mispeutert heel snel de gevolgen ervan zal merken.”

Slachtoffers

De slachtoffers blijven centraal staan in het M-project. Guido Vermeiren: “We proberen in zo veel mogelijk dossiers een schaderegeling uit te werken. En binnen enkele weken is de vergoeding voor de slachtoffers geregeld.”

Meest gelezen