Knuffels houden auto van de stoep weg in Halle

In Halle hebben de bewoners van de Eizingenstraat en de Luisstraat vanmorgen een ludieke actie gevoerd. Met knuffels op de stoeprand wilden ze voorkomen dat auto's en andere voertuigen even de stoep oprijden om mekaar te kruisen. "Een levensgevaarlijke toestand", zeggen de bewoners.

Met de start van het nieuwe schooljaar is het opnieuw extra druk in Halle, want de stad telt heel wat scholen. In de Eizingenstraat en de Kluisstraat, vlakbij het GO! Technisch Atheneum, weten ze dat ook. En het autoverkeer neemt het niet zo nauw met de regels. Haast niemand houdt zich aan de snelheidsbeperking tot 30 km/uur. Maar erger nog: het voetpad wordt in beide straten gretig gebruikt als uitwijkstrook voor kruisend verkeer.

Knuffels

Daarom legden de bewoners vanmorgen knuffels op de stoeprand. Arthur De Smet uit de Eizingenstraat voerde mee actie. "We voerden deze actie op een symbolische dag. We willen de automobilisten erop wijzen dat de stoep aan de voetgangers toebehoort. Het gebeurt geregeld dat we op het voetpad weg moeten springen voor een auto, en er nog getoeter bovenop krijgen."

Overleg

De buurtcomités zijn al ontvangen door het stadsbestuur van Halle. "Vorige week hebben we een heel constructief gesprek gehad en er zijn mondelinge beloften gedaan", zegt De Smet. "We zullen zien of die beloften ook worden waargemaakt." De buurtcomités beseffen dat ze zich met hun actie van deze ochtend niet populair hebben gemaakt bij de automobilisten. "We mogen onze actie dan ook geen 'succes' noemen", zegt de Smet. "Maar we mogen ook niet toelaten dat de auto's hier elke dag opnieuw ons voetpad straffeloos innemen en de voetgangers, jong of oud, in gevaar brengen."

Meest gelezen